İrem Burcu Kurşun – Uzman Klinik Psikolog

Pandemiye neden olan bir virüsün psikolojik ve sosyal etkileriyle başa çıkmaya çalışıyoruz. Hala daha devam eden bu dönemde normal dediğimiz hayatlarımıza dönmeye çalışıyoruz. Öncelikle normal dediğimiz kavramın değişim içinde olduğunu unutmayalım. Sizi özellikle neyin kaygılandırdığını bulmanız önemli. Virüsle ilgili belirsizliğin fazla olduğu dönem kaygıların da yoğun yaşanmasına neden oldu. Virüsün ne olduğunu, nasıl bulaştığını, etkilerini bilmiyorduk. Ancak artık bu konuda bilimsel veriler var. Bu nedenle kaygıyla başa çıkmada en önemlisi gerçek veriler üzerinden hareket etmek. Etrafta çok fazla bilgi kirliliği olduğunu unutmamak gerek.

Yaşam rutinlerinizi bırakmayın

Rutinler oluşturmak önemli. Evden çalışma/okuma, yarı zamanlı olarak işe/okula dönme durumları karışık olsa da siz kendi hayatınıza göre rutinlerinizi bırakmayın. Beslenme ve uyku saatlerine dikkat etmek kaygı ile baş etmede önemli.

Planlı olmaya çalışın

Özellikle ailede farklı takvimleri olan kişiler tek bir takvim üzerinden etkinliklerini paylaşabilir.

Duygularınız hakkında konuşun

Etrafınızdaki insanlarla duygularınız hakkında konuşun. Sizinle benzer şeyleri hisseden ve düşünen iş arkadaşınız, aile bireyiniz, arkadaşınız olabilir. Sosyal destek ağları kaygıyla baş etmede önemlidir.

Size neyin iyi geldiğini fark etmeye çalışın

Tetikleyicilerinizin ve size neyin iyi geldiğini fark etmeye çalışın. Yeni hobiler denemekten kaçınmayın. Sakin bir müzik eşliğinde meditasyon yapmayı deneyin. Egzersiz veya dans hareketleri yapmaya çalışın. Özellikle çocuklarla vakit geçirmede ve onların da enerjilerini atmasında faydalı olabilir.

Uzman yardımı almaktan çekinmeyin

Bedensel sağlığınızla ilgili endişeleriniz için doktorunuza mutlaka danışın. Kaygılarınız baş edemeyeceğiniz bir noktaya gelmeden klinik psikolog yardımı almayı ihmal etmeyin.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!