Göz kapağı şişmesi, gözlerinizi çevreleyen alanda sıvı birikmesi sonucu ortaya çıkan şişlik görünümüdür. Tıbbi olarak göz kapağında sıvı tutulması olarak adlandırılan bu durum, bir dizi nedenden kaynaklanabilir.

En yaygın nedenler arasında uykusuzluk, enfeksiyonlar, travmalar ve göz hastalıkları yer alır. Genellikle ağrı, kaşıntı veya göz tahrişi gibi belirtilerle birlikte bir veya her iki gözde şişlik oluşabilir. 

Göz Şişmesi Sebepleri

  • Göz Alerjileri: Göz alerjileri, vücudunuzda histamin salınımına neden olan alerjik reaksiyonlardır. Bu reaksiyonlar, kızarıklık, kaşıntı ve şişliğe yol açabilir. Göz alerjilerinin yaygın nedenleri arasında mevsimsel geçişler, kimyasallar, toz, evcil hayvan tüyleri, yoğun kokulu parfümler ve sigara dumanı bulunur.
  • Konjonktivit (Pembe Göz): Konjonktivit, göz kapağı ve göz beyazı iç yüzeyini kaplayan ince doku olan konjonktivanın iltihaplanmasıdır. Viral, bakteriyel veya alerjik bir reaksiyon sonucu ortaya çıkabilir.
  • Göz uçuğu (oküler herpes): Göz herpesi, göz kapağı veya göz yüzeyinde ağrılı yaralara neden olabilir. Hem kornea hem de göz kapağı etkilenebilir.
  • Selülit: Göz kapağı çevresinde ciddi şişliklere neden olan bir enfeksiyon türüdür. Göz kapağı cildinin enfekte olduğu preseptal selülit ve göz arkasındaki dokuların etkilendiği orbita selülit olmak üzere iki türü vardır.
  1. Graves Hastalığı: Graves hastalığı, tiroid sorunlarından kaynaklanan bir durumdur. Göz kapaklarının şişmesine veya gözlerin göz çukurlarından dışarıya doğru çıkmasına neden olabilir.
  2. Şalazyon: Şalazyon, üst veya alt göz kapağının iç kenarında küçük bir yumrudur. Rosacea gibi cilt sorunları olan kişilerde daha sık görülür.
  • Göz Kapağı İltihabı (Blefarit): Blefarit, göz kapağı iltihabıdır. Göz kapağı kenarlarının şişmesine, pul pul dökülmesine ve kızarmasına neden olabilir.
  • Göz Travması: Kafatası kırıkları, yanıklar, , göze yabancı cisimlerin girmesi veya cerrahi işlemler göz kapağı şişmesine neden olabilir.
  • Yorgunluk: Uykudaki yetersizlik, gözlerin şişmesine ve gözaltı torbalarının belirginleşmesine neden olabilir. 
  • Sıvı Tutulması: Gözlerin çevresindeki sıvı birikimi, kalp yetmezliği, lenf ödemi, tiroid sorunları, karaciğer veya böbrek hastalığı ve obstrüktif uyku apnesi gibi altta yatan bir sağlık sorununun belirtisi olabilir.
  • Göz Kanseri: Nadir olsa da, göz kanseri göz kapaklarının şişmesiyle ilişkilendirilebilir.

Göz Şişmesi Tedavisi

Göz şişmesi tedavisi, altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Soğuk kompres uygulamak evde yapabileceğiniz tedaviler arasındadır. Ayrıca el ve göz hijyeninize dikkat edip, yeterli gece uykusu almanız da gözdeki şişmeyi azaltmaya faydalı olacaktır. Ancak ciddi durumlarda profesyonel tıbbi yardım almak gerekir

Göz Şişmesini Önleme

Göz şişmesini önlemenin bazı yolları arasında alerjileri tedavi etmek, gözlere dokunmadan önce elleri yıkamak, hijyenik veya hipoalerjenik makyaj ürünleri kullanmak ve düzenli göz muayeneleri yaptırmak bulunur.

Göz şişmesi genellikle 24 ila 48 saat içinde kendiliğinden geçer, ancak altta yatan bir durumdan kaynaklanıyorsa tedavi gerekebilir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!