Yoğun stres ve baskı altında geçen günler, hayatımızda anksiyeteye ve endişeye yol açabiliyor. Neyse ki nefes almak gibi basit ve temel bir eylem, zihinsel dengeyi sağlamada son derece etkili! Tabii doğru nefes alma tekniği kullanılırsa! Bedeninizi ve zihninizi rahatlatmak için başvurabileceğiniz güçlü ve etkili bir yöntem olarak nefes egzersizleri, anksiyetenizi yönetmenize yardımcı olacaktır. Bu yazıda anksiyeteyi hafifletmek için en etkili nefes egzersizlerini inceleyeceğiz.

Anksiyete Nedir? 

Anksiyete; gündelik yaşamınızda ya da geçmişinizde yaşadığınız birtakım olaylardan dolayı geçmeyen bir kaygılı ve huzursuz hissetme halidir. Anksiyete terlemenize, hızlı kalp atışlarına, gerginliğe ve iş, okul ya da sosyal hayatınızda sorunlara yol açabilir. Günlük hayatımızda karşılaştığımız kimi durum ve olaylardan dolayı stresli hissetmemiz normaldir. Anksiyete ise bu stresin sürekli ve şiddetli bir hale gelmesidir. 

Anksiyeteyi Hafifleten Nefes Egzersizleri

Anksiyete için yapabileceğiniz nefes egzersizleri yalnızca birkaç dakikanızı alır ve dilediğiniz her yerde her zaman yapılabilir. Günlük rutininizin bir parçası haline getirdiğiniz takdirde endişeli ruh halinizi daha iyi yönetebilirsiniz. Nefes egzersizleri, stresli ruh halinin neden olduğu kalp atış hızını ve kan basıncını yöneterek sakinlik ve rahatlama hissi sağlar.

  1. Diyafram Nefesi: Başınızın ve dizlerinizin altına yastık koyarak yere ya da yatağa uzanın. Bir elinizi kalbinize diğer elinizi karnınıza yerleştirin. Nefes alırken karnınızın şiştiğinden emin olarak burundan nefes alıp vermeye başlayın. Uzmanlar iki saniyelik nefes alıp üç saniyelik nefes vermenizi önerir. 
  2. Eşit Nefes: İster oturarak isterseniz yatarak tekrarlayabileceğiniz bu nefes egzersizinde gözlerinizi kapalı tutmalısınız. Burnunuzdan nefes alırken 4’e kadar sayın ve ardından birkaç saniye bekleyin. Sonrasında 4 saniyede nefesinizi vermeye çalışın. 
  3. Arı Nefesi: Sırtınız dik olacak şekilde rahat bir koltuğa oturun. Dirseklerinizi omuz hizasında olacak şekilde kaldırın ve baş parmaklarınızla kulaklarınızı kapayın. İşaret parmaklarınızı kaş bölgenize yerleştirin. Burnunuzdan derin bir nefes alın ve bir süre tutun. Ardından nefesinizi ağzınızdan bırakırken “hımm” sesini çıkarın. Bu egzersizi 3-7 kez tekrarlayabilirsiniz. 

Düzenli olarak nefes egzersizleri yaparak günlük yaşamın getirdiği zorluklarla daha iyi başaçıkabilir, kendinizi daha sakin ve denge içinde hissedebilirsiniz. Anksiyete için nefesinizin gücünden yararlanmayı unutmayın ve her nefes alışverişinizde dinginliği yakalamak için bir fırsatınız olduğunu hatırlayın! 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!