Mutluluk korkusu literatür incelendiğine bazı kaynaklarda “Çerofobi” olarak adlandırılmaktadır. Bu tanım Yunanca’dan gelen “Chairo” ve Yunan mitolojisinde korku tanrısı olarak bilinen “Phobos”tan türetilen “Phobia” sözcüklerinin birleşiminden ortaya çıkmıştır.

Mutluluk herkesin ulaşmayı istediği bir duygu olarak bilinir. Ancak bazı kültürlerde bu durum biraz daha farklıdır. Örneğin; Japon kültüründe mutluluğun arkasından sıkıntı ve acının geleceğine dair bir inanış hâkimdir. Ülkemizde ise çok sık duyduğumuz “Çok gülen çok ağlar.” gibi bir algı vardır. Bu yüzden birçok insan belki de “Çok mutluyum yakında kesin başıma kötü bir şey gelecek” şeklinde olumsuz düşünceler içinde olabilir.
En mutlu zamanlarımızda bizleri endişelendiren bu inançlar “Mutluluk Korkusu” olarak bilinmektedir. 

  • Kişiler, mutluluk yaratacak durumlardan kaçınmakta ya da bu durumlardan sonra “başıma kesin kötü bir şey gelecek” endişesi yaşamaktadırlar.
  • Çerofobisi olan kişiler pozitif düşüncelerden kaçınma eğiliminde olabilirler.
  • Mutlu olacaklarını bildikleri fırsatları geri çevirebilirler.
  • Sosyal çevresinden ve aktivitelerden kaçınma eğilimi gösterebilirler.

Peki Bu Endişenin Sebebi Nedir?

Kişilerin önceden yaşadıkları olumsuz yaşam deneyimleri gösterilebilir. Örneğin; mutlu birinin başına mutluluktan hemen sonra kötü bir şeyin gelmesi ya da buna şahit olması etkili olabilir. Bu durum kişinin algıda seçiciliği ile ilişkilidir.

  • Çerofobi ile ilgili yapılan araştırmalar bu durumun kişinin iyi oluş halini negatif yönde etkilediğini göstermektedir.


Çerofobi İle Nasıl Baş Edilir?

Bilişsel Davranışçı Terapi ile kişilerin olumsuz otomatik düşüncelerinin saptanması ve yeni alternatif düşüncelerin geliştirilmesi gerekmektedir. 
Sizlerde bu durumu yaşıyorsanız ve işlevselliğinizi olumsuz yönde etkiliyorsa mutlaka bir klinik psikologdan destek almayı deneyin.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!