Günümüzde teknolojinin hızlı gelişimi, birçok alanı etkilemiştir. Sağlık sektörü de bu alanların başında gelmektedir. Teknolojik ilerlemeler geleneksel  psikoterapi yöntemlerinin yerini kısmen online psikoterapiye bırakmasına yol açmıştır.  Ancak "Online Terapi Etkili mi?" sorusu, birçok insanın zihninde hala belirsizlik yaratmaktadır.

Covid-19 pandemisiyle birlikte birçok eylem çevrimiçi ortamlarda yapılmaya başlanmıştır. Bugün normal yaşantımıza dönmüş olsak bile dijital ortamdan işlerimizi halletmenin birçok olumlu yanı bulunduğu için dijital alışkanlıklarımızı devam ettiriyoruz. Bunlardan biri de online psikoterapi! 

Online psikoterapi uygulamaları her ne kadar pandemi öncesinde de gerçekleştiriliyor olsa da 2020 yılında yaygınlık göstermeye başladı ve her yıl popülerliğini artırmaya devam etti. Peki insanlar neden online psikoterapiyi tercih ediyor? 

Online psikoterapi, fiziksel olarak sizi kısıtlamayarak evinizin rahatlığında zihinsel sağlığınızı yönetme şansı tanır. Bu, insanların terapiye daha rahat bir şekilde erişmelerini sağlar çünkü ev ortamı, kişilerin kendilerini daha güvende ve rahat hissettikleri bir yerdir. Online psikoterapi kişilerin terapi sürecine daha düzenli katılma olasılığını artırabilir çünkü seyahat ve yer değiştirme gibi engeller ortadan kalkar. Tek ihtiyacınız olan bir internet bağlantısıdır! 

Online psikoterapi yüz yüze terapi gibi efektif olur mu endişesini birçok kişi yaşamaktadır. Oysa araştırmalar bu endişeleri giderecek sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Örneğin online bilişsel davranışçı psikoterapinin orta dereceli depresyon tedavisinde yüz yüze psikoterapi kadar etkili olduğu bulunmuştur. Başka bir çalışma da yine bilişsel davranışçı psikoterapinin panik atakta ve bazı kaygı bozukluklarında yüz yüze tedavi kadar etkili olduğu ortaya çıkmıştır. 

Bilişsel Davranışçı Terapi dışında duygusal düzenleme ve kabullenmeye odaklanan bir yaklaşımı benimseyen Diyalektik Davranış Terapisi ve geçmişinizden sizi hala etkileyen anıları ele almanıza yardımcı olan Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) de online psikoterapide gerçekleştirilen terapi türlerindendir. Bu terapi türleri, yüz yüze terapilerde olduğu gibi çevrimiçi ortamda gerçekleştirilen seanslarda da efektif olabilmektedir. 

Online psikoterapi hem terapistler hem de danışanlar için daha erişilebilir ve uygun bir psikolojik sağlık hizmeti seçeneği haline gelmiştir. Siz de zihinsel sağlığınızı yönetmenin kolay ve etkili bir yolu olarak online psikoterapiye bir şans vermeyi deneyebilirsiniz.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!