Bazı kişilerin kilo verme amacı ile uyguladığı bazı kişilerin ise kronik hastalık riskini azaltmak için başvurduğu su orucu, 3 gün boyunca sadece su tüketimine dayanan bir diyettir.  Su orucu, birtakım riskleri barındırır ve herkes için uygun değildir. Başlamadan önce mutlaka Hekiminize danışmanız önerilir.

Son yıllarda yapılan çalışmalarda, kronik hastalık risklerinin azaltılması ve vücuttaki hasarlı hücreleri iyileştirilmesi bakımından su orucunun faydalı olabileceği ileri sürülse de yüksek kanıt değerine sahip yeterli insan çalışması bulunmamaktadır. Bunun sebebi hasarlı hücrelerin temizlenmesi işlemi olarak da bilinen otofajinin, su orucu ile birlikte tetiklenmesidir. 

Su orucunun faydaları olduğunu iddia eden uzmanlar ve çalışmalar, ilk zamanlarda bunun çok zor olacağını bildirmektedir. Üç günlük su orucunu uygulayan insanlar farklı yöntemlere başvurabilir. Örneğin 3 gün boyunca yalnızca su tüketen insanların yanı sıra bazıları suyun yanında yeşil çay, soda, kalorisiz içecekler ve sudan zengin gıdalar tüketmeyi tercih edebilir. 

Su Orucu Nedir?

Su orucu, sadece su tüketerek belirli bir süre boyunca katı gıdalardan ve diğer içeceklerden tamamen kaçınılan bir tür açlık yöntemidir. Bu dönem boyunca, katılımcılar enerji almak için yiyecek tüketmezler ve vücutlarını temizlemek, detoks yapmak veya sağlık durumlarını iyileştirmek amacıyla sadece su içerler. Su orucu, bazı kültürlerde spiritüel bir uygulama olarak da yer alır ve genellikle kısa dönemlerde uygulanır. Bu süreç, vücudun dinlenmesine ve içsel temizlik mekanizmalarının etkinleştirilmesine yardımcı olabilir.

Su Orucu Nasıl Yapılır?

Su orucu yapmaya karar vermeden önce, bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir, özellikle de kronik rahatsızlıkları olanlar veya düzenli olarak ilaç kullananlar için bir hekime danışmak önem arz eder. Su orucuna başlamadan önce, katılımcıların vücutlarını yavaş yavaş oruca hazırlamaları, yani tüketilen gıda miktarını kademeli olarak azaltmaları ve oruç süresince yeterli miktarda ve kalitede su tüketmeleri önerilir. Oruç süresi kişiden kişiye değişiklik gösterse de, genellikle birkaç gün ile bir hafta arasında bir zaman dilimi tercih edilir. Su orucu sırasında, vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarını karşılamak için gün boyunca düzenli aralıklarla su içmek önemlidir.

Su Orucu Faydalı mı?

  • Otofajiden destek alır.

Otofaji, hücrelerin hasarlı kısımlarının yenilendiği bir işlemdir. Birçok kanser için bir risk faktörü olan hasarlı hücrelerin azaltılmasını sağlar. Su orucu, otofajiyi teşvik ederek hücrelerinizin yenilenmesini destekleyebilir. 

  • Tansiyonu düşürebilir. 

Su orucu, yüksek tansiyonu olan kişilerin tansiyonunu düşürebilmektedir. Fazla kilolu kişilerin dahil edildiği, 17 gün su orucunun uygulandığı bir çalışmada katılımcıların tansiyonunda düşüş belirlenmiştir. Bununla birlikte 72 saatlik gibi daha kısa süreli bir su orucunun tansiyonu düşürüp düşürmeyeceğini kesinleştirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. 

  • Kronik hastalık riskini düşürebilir. 

Diyabet, kanser, kalp hastalığı gibi kronik hastalıkların risk faktörlerinin su orucu ile azaltılabileceği düşünülmektedir. Birçok kronik hastalığa yol açtığı bilinen serbest radikallere karşı su orucu vücudu koruyabilmektedir. Ayrıca kanser hastaları üzerindeki kemoterapi etkilerini azaltabilmektedir. Üç günlük su orucu, mutlaka bir beslenme uzmanı gözetiminde yapılmalıdır. Çünkü her kişinin sağlık durumu, 72 saat boyunca yalnızca su tüketmek için uygun olmayabilir. Su orucu baş ağrısı, mide bulantısı, kabızlık, kas kaybı, uyku güçlüğü, ruh hali dengesizliği gibi olumsuzluklara yol açabilir. Su orucundan elde edeceğiniz faydaları, sürdürülebilir, size uygun doğru beslenme modeli ile sağlayabilirsiniz.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!