Birçok insan çeşitli kazalardan sonra oluşan bu kabarcıklara çeşitli şekillerde müdahale etme eğilimindedir. Ancak bu yaraları patlatmak ya da zarar vermek yaranın iyileşme sürecini uzatmaktadır. Bu yazımızda su toplamış yanıklara nelerin iyi geleceğinden bahsedeceğiz. 

Birinci derece yanıkların ardından su topladığında şu aşamalar gözlemlenir:

  • Deri kırmızıya döner.
  • Deri kabarır. 
  • İlgili bölge acır.

İkinci derece yanıklarda da benzer semptomlar görülür ancak daha şiddetlidir. Özellikle deride daha gözle görülür bir kabarıklık oluşur. Bu tarz yanıklara evde ilk yardım uygulayabilirsiniz.

1) Bölgeyi Soğutun.

İlk olarak soğuk su ile bölgeyi soğutmalısınız. Deriye buz uygulamak dolaşımı azaltabileceğinden yaraya daha çok zarar verebilir. Yanan bölgeye 10-15 dakika boyunca soğuk su akıtın. Eğer bunu yapmanız mümkün değilse soğuk, temiz ve ıslak bir bezi bölgeye yerleştirin.  Ardından bölgeyi temiz ve kuru bir bez yardımıyla kurulayın. 

2) Yarayı temizleyin.

Yanığı soğuttuktan sonra birinci ya da ikinci derece bir yanık olduğundan emin olmalısınız. Eğer daha derin bir yanık olduğunu gözlemliyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Hafif bir yanık olduğundan emin olduktan sonra yanık üzerine elinizde bulunan bir yanık kremini ince tabaka halinde sürebilirsiniz. 

Eğer yanık kremi bulamıyorsanız bir vazelin ya da alerjiniz yok ise aloe vera içeren bir merhemi yanık üzerine sürüp yanığa yapışmayacak bir bez ile bölgeyi sarabilirsiniz. Birkaç gün sonra ise pansumanı yenilemelisiniz. Bu süreçte yanan bölgenin su topladığını göreceksiniz, bu yaranın iyileştiğinin göstergesidir. 

Yanık su toplarsa patlatılmalı mı?” sorusu da birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Ancak su toplamış yerler kesinlikle patlatılmamalıdır. Bu kabarcıklar yaranın iyileşme sürecinde alttaki cildi korumaktadır ve bu nedenle su toplayan yerleri patlatmak iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Eğer bu kabarcık kendi kendine patlarsa deriyi soymamalı, bölgeyi temiz ve kapalı tutmalısınız. Vazelin ile su toplamış deriyi düzenli olarak nemlendirebilirsiniz. Ayrıca birçok cilt sorunu için kullanılan sarı kantaronu da su toplamış yanıklar için kullanabilirsiniz. 

Su toplayan derinin iyileşmesi 3 haftayı bulabilir. Yanıklar iyileşme sürecinde kaşınabilir. Ancak bölgeye müdahale etmekten kaçınmalısınız. Eğer yaranız iyileşmiyor ve enfeksiyon belirtileri gösteriyorsa bir doktora görünmelisiniz.Enfeksiyon belirtileri şu şekildedir: 

  • Şiddetli ağrı
  • Kızarıklık
  • Kabarıklık
  • İrin 
  • Ateş

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!