Aşırı kilolu olmanın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri aşikar! Bu sebeple insanlar ideal kiloda olma, sağlıklı beslenme, doğru egzersiz yapma ve zararlı alışkanlıkları bırakma gibi daha sürdürülebilir bir yaşam tarzını benimsemeye başladılar. Hiç şüphesiz böyle bir yaşam tarzına geçiş yapmanın, kilo vermenin ötesinde faydaları olacaktır. Ancak dikkat! Sağlıklı olayım derken yanlış bir popüler diyet yapmayın. Gelin bu yazıda popüler diyetlerden ketojenik diyeti konuşalım.

Ketojenik diyeti, vücudunuzu sağlıklı beslenme tarzına hazırlayacak bir aşama olarak görebilirsiniz. Uzmanlar bir alışkanlık oluşturmanın 21 gün yani 3 hafta sürdüğünü söylemektedir dolayısıyla 21 günlük ketojenik diyet listesi takip etmek sürdürülebilir bir yaşama geçişinizi kolaylaştırabilir. 

21 Günlük Ketojenik Diyet Nedir? 

Ketojenik diyet yüksek yağ, düşük karbonhidrat ve orta düzeyde protein içeren bir beslenme planıdır. Bu diyetin temel amacı, vücudu ketozis adı verilen bir metabolik duruma sokmaktır. Ketojenik diyet geçmiş zamanlarda, çocukların zor epilepsi nöbetlerini kontrol etmek amacıyla geliştirilmiştir. Bu diyetin öne çıkan özelliği düşük karbonhidrat ve yüksek yağ içeriğidir. Ketozis durumunda vücut enerji için glikoz yerine yağları kullanmaya başlar. 

21 günlük ketojenik diyet listesi, sağlıklı ve zinde olmanıza yardımcı olacak yüksek yağlı, düşük karbonhidratlı ve orta düzeyde proteinli bir beslenme vadeder. Kilolu kişiler ya da kilo verme sürecini hızlandırmak isteyen kişiler keto diyetine başvurabilir. Bununla birlikte 21 günlük ketojenik diyet listesi 18 yaşın altındaki çocuklara, yeme bozukluğu olanlara, hamile ya da emziren kadınlara, kolesterol hastalarına, böbrek hastalarına, çeşitli tedavi gören kişilere önerilmemektedir. 

21 Günlük Ketojenik Diyet Listesi Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli? 

Ketojenik diyet listesi günlük tükettiğiniz karbonhidrat miktarını 20-25 gram ile sınırlandırır. Bunun yerine yağ ve protein tüketimine odaklanırsınız. Tükettiğiniz karbonhidrat miktarı sınırlandığında, ketozis olarak isimlendirilen bir metabolik reaksiyon yaşanır. Bu durumda vücudunuz birincil enerji kaynağı olarak yağ yakımına başlar. 

Peki diyet listesini hazırlarken nelere dikkat etmelisiniz? 

  • Sıfır ya da sıfıra yakın karbonhidrat içeren yiyecekleri tüketmeye özen göstermelisiniz. Bunun için ıspanak, avokado, patlıcan, domates, brokoli, brüksel lahanası gibi yiyecekleri tercih edebilirsiniz.

  • Çilek, ahududu, böğürtlen gibi düşük karbonhidratlı meyveler tüketebilirsiniz. 
  • Ekmek, makarna, pirinç, erişte gibi yüksek karbonhidratlı yiyeceklerden kaçınmalısınız. 
  • Beyaz ve kırmızı etleri dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz ancak işlenmiş etleri tüketmemelisiniz.
  • Beslenme listenize mutlaka her güne olacak şekilde yumurta eklemelisiniz. 
  • Keto diyetinin en önemli makro besin grubu yağlardır dolayısıyla sağlıklı yağları beslenmenize eklemelisiniz.  
  • Sade soda hariç hiçbir gazlı içeceği listenize eklemeyin.
  • Baklagilleri listenize dahil etmeyin.

Peki ketojenik diyet halsizlik yapar mı? Ketojenik diyet zararlı mı yoksa faydalı mı? Hepsinin cevabı için “15 günlük Ketojenik Diyet Listesi Neleri İçermeli?” adlı yazımız hemen şimdi okuyun!

Bu içerik yalnızca bilgilendirme amacıyla yazılmıştır. 21 günlük ketojenik diyet listesi hazırlaması için bir beslenme uzmanına mutlaka başvurmalı, sağlık durumunuza ve kilonuza uygun bir beslenme düzenini takip etmelisiniz.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!