Gametofobi (Evlilik korkusu) Nedir?

Yunanca gamos (evlilik) ve phobia (korku) kelimelerinin birleşmesiyle oluşan bu terim; kişinin, evlilik gibi uzun süreli bir bağlılık yemini etmekten korkması anlamına gelmektedir.
Bazı insanlar, üniversite seçmek, kariyer tercihi yapmak ve yaşayacağı evi seçmek gibi uzun süreli planlara bağlı kalmakta zorluk çekerler. Evlilik korkusu da bunun bir türevi olan bağlanma korkusudur. Gametofobi diğer fobiler gibi bir çeşit anksiyete bozukluğudur. Anksiyete bozuklukları, kişinin aslında o kadar da kaygı veya korku taşımaması gereken durumlarda bu duyguları, ekstra yaşaması anlamına gelir.

Peki, evlilik korkusuna ne sebep olur?

Tabii ki de tüm ruhsal bozukluklar gibi ilk sebep ebeveynlerin yetiştirme tarzı; çocukluğunuzdan beri anne babanızın ideal olmayan evliliğine maruz kalmak sizde bütün evliliklerin böyle olduğu yanılgısını doğurabilir.

Bir diğer sebep ise kişinin kendi deneyimleridir. Eğer daha önce evlenip boşandıysanız ya da travmatik bir ayrılık yaşadıysanız bunu tekrar yaşama korkunuzdan dolayı evlenmekten kaçınabilirsiniz.
Bir şeyleri kaçırıyor olma korkusu; hayatınızdaki kişinin doğru olup olmadığına emin olmamaktan kaynaklı, karşınıza daha uygun bir partner çıktığında müsait olmama korkusudur.

Kültürel ve dini sebepler, bu korkuya sahip olmanıza yol açabilecek bir diğer seçenektir. Bazı kültürlerde aşk gibi duygular göze alınmadan yapılan anlaşmalı evlilikler, evliliğe olan bakış açınızı değiştirebilir. Bunun yanı sıra mensubu olduğunuz dinin gereklilikleri ya da yaşadığınız toplumun değer yargıları da sizi evlilikten soğutan bir diğer sebep olabilir.

Son olarak belirtmekte fayda var ki bu endişelere sahip olmanız her zaman gametofobiniz olduğu anlamına gelmez. Kendinizi evliliğe henüz hazır hissetmemeniz veya partnerinizle bir ömür geçirmekten emin olamamanız gayet doğal. Bu konularda acele etmenizi gerektiren bir durum yok. Fakat ilişkiniz mükemmel olmasına ve yeterli olgunluğa erişmenize rağmen evlilik konusu açıldığında soğuk soğuk terliyorsanız; düşüncesi bile tüylerinizi ürpertiyor veya midenizi bulandırıyorsa bu konuyla ilgili uzman bir terapistten yardım almanız ve tabi partnerinizle açık açık konuşabiliyor olmanız önem arz eder.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!