Göbek deliği enfeksiyonu ciltte meydana gelen bir rahatsızlıktır. Yetişkinlerde ve bebeklerde görülen bu enfeksiyon; beyaz, sarı, kahverengi veya kanlı akıntının sızması şeklinde belirti verebilir. Bu akıntı aynı zamanda hoş olmayan bir kokuya da sebep olabilir. Göbek deliği iltihabı, hızlı bir şekilde tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Aşağıda göbek deliği akıntısının birkaç nedeni ve bunların nasıl tedavi edileceğine dair bazı tavsiyeleri sizler için sıraladık.

Göbek Deliği Akıntısı Nedenleri

1.Bakteriyel enfeksiyon 

2012'de yapılan bir araştırmaya göre göbek deliği ortalama 67 farklı bakteri türüne ev sahipliği yapıyor. Bölgeyi iyi temizlemezseniz, bu bakteriler enfeksiyona neden olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar da göbek deliği iltihabına ve sarı veya yeşil olabilen kötü kokulu bir akıntıya neden olur. Ayrıca göbek deliğinizin çevresinde şişlik, ağrı ve kabuklanma da oluşturabilir.

2.Mantar enfeksiyonu

Tipik olarak vücudun nemli ve kıvrımlı bölgelerinde yaşayan bir mantar türü olan Candida, kandidiyazis adı verilen bir mantar enfeksiyonuna neden olur. Kasık bölgenizde ve kollarınızın altında olabildiği gibi cilt kıvrımları arasında  da oluşabilir. Özellikle temiz ve kuru tutmazsanız, göbek deliğinizde mantar görülebilir.

Göbek deliğinizdeki kandidiyazis, kaşıntılı bir kızarıklığa neden olur ve göbek deliği iltihabına (kalın, beyaz bir akıntı) neden olabilir. Mantardan kaynaklanan göbek deliği iltihaplarına dermatolog önerisi ile  mantar önleyici krem sürülebilir. İşe yaramadığı takdirde daha güçlü bir mantar kremi ile tedavi edilmesi gerekebilir. 

3.Ameliyat

Yakın zamanda bir karın ameliyatı geçirmek, göbek deliğinden irin akmasına sebebiyet verebilir. Böyle bir durumda doktorunuza başvurmanız gereklidir. Çünkü bu tedavi edilmesi gereken bir enfeksiyon belirtisi olabilir.

4.Urakal Kist

Bebek anne rahminde iken, mesanesi urakus adı verilen küçük bir tüple göbek kordonuna bağlı olur ve vücuttaki idrar bu şekilde dışarı atılır. Urakus genellikle doğumdan önce kapanır ancak bazen düzgün bir şekilde kapanmaz.

Bu durum urakusta kist adı verilen sıvı dolu bir büyümeye neden olup  kistin enfekte olmasına neden olabilir. Bu enfeksiyonun bir belirtisi, göbek deliğinizden sızan bulanık veya kanlı sıvıdır.

Urakal kistlerin diğer belirtileri ise şunlardır:

  • Karın ağrısı
  • Ateş
  • Karnınızda bir yumru
  • İdrar yaparken ağrı

5.Epidermoid Kist

Epidermoid kist, vücudunuzun diğer kısımlarında olduğu gibi göbek deliğinizde de oluşabilen bir yumrudur. Epidermoid kistler ciltte en sık görülen kist türüdür.

Kist boşluğu, normalde tırnaklarda, saçta ve deride bulunan bir protein türü olan keratin ile doludur.
Epidermoid kistler bazen yanlışlıkla sebase kistler olarak adlandırılır. Ancak epidermoid kistler yağ bezlerini içermediği için bu kullanım yanlıştır.

Kist enfekte ise, kalın, sarı ve kötü kokulu bir göbek deliği akıntısı oluşabilir.

6) Omfalit

Bebeklerde göbek akıntısı, göbek enfeksiyonu olarak da bilinen omfalitten kaynaklanır. Yenidoğan bebeklerin göbek deliklerinden gelen akıntı, bu enfeksiyonun en belirgin semptomudur. 

Göbek kordonu kesilirken bölgede kalan doğumsal dokular, iltihaplanmaya sebep olduğundan bu akıntı görülür. Yenidoğanınızın göbeğinde akıntı, şişlik ya da kızarıklık belirirse doktorunuza göstermeniz gerekir. 

7) Göbek Deliği Piercingi 

Göbek deliğinizi deldirmek de enfeksiyona ve akıntıya sebep olabilir. Bu işlem bakterilerin içeri girmesini kolaylaştırır. Üstelik delme iğnesinin steril olmaması halinde de hepatit ve tetanos gibi daha ciddi enfeksiyonlara da yakalanabilirsiniz. Bu sebeple eğer Piercing taktırmaya karar verdiyseniz hijyenik koşullarda bu işlemi gerçekleştirmeli ve sonrasında da bakımına özen göstermelisiniz. 

Göbek Deliği İltihabı Zararlı mı?

Göbek deliği iltihabı hafif seyrederse ve hızlı bir şekilde müdahale edilirse ciddi rahatsızlıklara sebebiyet vermez. Ancak tedavi edilmediği takdirde yayılırsa zararlı olabilir ve ağrı, kızarıklık, şişlik, cilt çatlakları gibi semptomlara neden olabilir. Bu semptomlar ciddi hale gelebilir ve enfeksiyonun vücudunuza yayılmasına neden olabilir.

Bununla birlikte göbek deliği iltihabı daha ciddi bir enfeksiyon ile ilişkiliyse de komplikasyonlara neden olabilir. Bu sebeple göbek deliğinizde bir akıntı gözlemliyorsanız uzmana danışmak en iyi seçenektir. Doktorunuz enfeksiyonun ciddiyetine ve neden kaynakladığına göre uygun bir tedavi önererek enfeksiyonun yayılmasını ve ciddi komplikasyonların oluşmasını önleyecektir. 

Göbek Deliği İltihabı Nasıl Geçer?

Göbek deliği iltihabı için çoğu zaman antibiyotik ve anti-inflamatuar özellikli kremler ve haplar önerilmektedir. Bununla birlikte iltihabın kaynaklandığı rahatsızlığa göre tedavi yöntemleri de değişiklik gösterebilir. Örneğin göbek deliği akıntısı mantar enfeksiyonundan kaynaklanıyorsa, mantar önleyici bir ilaç reçete edilebilir. 

Antibiyotik tedavisi bölgedeki enfeksiyonu ve onun neden olduğu iltihabı azaltacaktır. Bölgeye uygulayabileceğiniz krem ya da merhemler deride oluşan belirtileri azaltmaya yardımcı olurken ağızdan alınan ilaçlar da ağrılarınızı hafifletecektir.

Enfekte olan bölgeyi temiz tutmak için düzenli olarak bölgeyi temizlemeniz gerektiğini de unutmamalısınız. 
Göbek deliği iltihabı semptomları devam ederse veya kötüleşirse bir sağlık uzmanına danışmalısınız. Doktorunuz, semptomlarınızın şiddetine göre uygun tedaviyi önerebilir. 

Göbek Deliği Neden Karıştırılmaz?

Yapısı nedeniyle kolaylıkla bakteri biriktirebilen göbek deliğini karıştırmak bölgenin kirlenmesine ve enfeksiyon kapmasına yol açabilir. Üstelik bazı kişiler göbek deliğini karıştırmanın ağrıya yol açtığını da belirtiyor. 

Enfeksiyon riskini önlemek ve başka rahatsızlıklara yol açmamak adına yalnızca vücudunuzu yıkarken nazikçe göbek deliğinizi yıkamalı ve bunun dışında göbek deliğini karıştırmaktan kaçınmalısınız. 

Göbek Deliği Kolonya ile Temizlenir mi?

Göbek deliği temizliği iltihabı gidermek ve önlemek için önemli olsa da kolonya gibi alkol bazlı ürünlerin kullanılması sakıncalıdır. Alkol içeren ürünler göbek deliği ve çevresindeki cildi kurutabilir ve tahrişe neden olabilir. Üstelik göbek deliği iltihabınız varsa eğer bu tarz alkollü sıvılar yüzünden enfeksiyon yayılma gösterebilir. Bu nedenlerden dolayı göbek deliği temizliğini su ve antibakteriyel sabun ile yapmalısınız. Eğer göbek deliği iltihabı gibi bir rahatsızlık yaşıyorsanız doktorunuzun önerdiği şekilde temizlemelisiniz.

Göbek Deliği İltihabını Nasıl Önleyebilirim?

Göbek deliği iltihabını nasıl önlerim diye merak ediyorsanız, yapmanız gereken en önemli şey o bölgeyi temiz ve kuru tutmaktır. Sağlıklı bir göbek deliği için şu önerileri aklınızda bulundurmalısınız: 

  • Her gün, cildi tahriş etmeyen bir antibakteriyel sabun ve su ile yıkayın. 
  • Banyo yaptıktan sonra göbek deliğinizin içini tamamen kurulayın.
  • Göbek deliğinizin içine herhangi bir krem veya nemlendirici sürmeyin. Krem, deliği tıkayarak bakteri veya mantarın büyümesine neden olabilir.
  • Göbek deliğinizi tahriş edebilecek dar giysilerden kaçının. Bunun yerine, pamuk ve ipek gibi doğal liflerden yapılmış bol, rahat giysiler giyin.
  • Göbek deliğinizi deldirmeyi tercih etmeyin. Piercing yaptırırsanız, enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için alanı temiz tutun.

Sonuç olarak göbek deliği akıntısına sahip olmamak çoğunlukla o bölgeyi ne kadar temiz tuttuğunuz ile alakalıdır. Bunun dışında ameliyat, kist ya da omfalit kaynaklı göbek enfeksiyonları da ciddi boyutlara ulaşmadan tedavi edilmesi gereken ve genellikle hafif seyreden rahatsızlıklardır. Kendinizde ya da bebeğinizde göbek deliği enfeksiyonunun neden olduğu şişliği, kızarıklığı ya da akıntıyı gözlemliyorsanız çok geciktirmeden doktora başvurmalısınız. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!