Wellness (İyi olma hali) kavramı ile ilk defa 1948 yılında, Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı olma halini, “Sadece sakatlık ve hastalığın olmama durumu değil; fiziksel, zihinsel ve sosyal yönlerde tam bir iyilik hali” olarak tanımlamasıyla tanıştık.
Birçoğumuz beslenme, barınma, giyinme gibi temel ihtiyaçlarımız karşılanmasına rağmen kendimizi ‘iyi’ hissetmiyor. ve belki de hayatımızın belli bir döneminde antidepresan kullanıyor veya kullanmayı aklımızdan geçiriyoruz. Bu da bize gösteriyor ki yaşamak sadece hayatta kalmak değildir.
Wellness ve Huzur
Kendinizi en az bir kere “Ben neden huzurlu değilim?” sorusuyla boğuşurken bulduysanız cevabı muhtemelen mutluluğu size öğretilen yerlerde aramanız. Hatta mutluluğu aramak kavramının, bizzat kendisinin, büyük bir paradoks olduğunu anlamanız ‘well-being’ yolculuğunuza başlamanız için büyük bir adım. “Huzur aranarak bulunacak bir şeydir” fikri alışılmış olmasına rağmen mantığa aykırıdır çünkü kelime anlamı olarak “İnsanın kendi içinde bulduğu sakinlik, gönül rahatlığı ve iç dinginliği durumu” demektir. Bu da demek oluyor ki daha çok para, iyi bir hayat arkadaşı, kalabalık arkadaş grupları, muhteşem bir kariyer, iyi bir fizik gibi size öğretilen mutluluk formüllerini çözmeye çalışmak sizi sürekli bir arayış içinde olmaktan bir adım öteye götüremeyecektir. Onun yerine halihazırda sahip olduğunuz bedeni, beyninizin içindeki her bir bilgiyi, etrafınızdakilerin sizi sevmesini sağlayan her kişilik özelliğinizi takdir etmenizde; romantik veya arkadaşlık ilişkilerinizde karşı tarafı olmazsa olmazınız değil, hayatınıza artı bir değer katan insanlar olarak hatırlamanızda fayda var.
Wellness'ın 8 Farklı Boyutu
Bu esenlik haline ulaşmanın 8 farklı boyutu vardır. Her biri, birbiriyle bağlantılı olan bu boyutlar şu şekildedir: duygusal, sosyal, çevresel, ruhsal, fiziksel, finansal, mesleki ve entelektüel.
Duygusal İyileşme: Kişinin duygularını tanımasını, olumsuz duygularla başa çıkmasını ve her koşula uyum sağlama becerisini ifade eder.
Sosyal İyileşme: Kişinin kendini ifade edebilme yeteneğini ve insanlarla olan uyum becerisini ifade eder.
Ruhsal İyileşme: Hayatın, kişi için içerdiği anlamın bulunması ve kişinin ruhani iletişimini ifade eder. Yalnızca din ile ilişkilendirilmez.
Fiziksel İyileşme: Aralarında en açık ve en aşina olduğumuz bu iyileşme, yeterli ve dengeli beslenme, egzersiz, kilo yönetimi, alkol ve herhangi bir madde bağımlılığının olmayışını ifade eder.
Finansal İyileşme: Zenginlikle ilişkilendirilmeksizin kişinin kendi kendine temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor olması ve bütçe yönetim becerisini ifade eder.
Mesleki İyileşme: Hayatınızı sürdürmek için yaptığınız işten zevk almak ve iş ortamından memnun olma durumunu ifade eder.
Zihinsel/Entelektüel İyileşme: Anın içinde olmayı başarabilmeyi; beyinsel sağlığı, zihinsel faaliyetler yoluyla beslenmeyi ifade eder.
Çevresel İyileşme: Doğaya olan yakınlık ve tabiata uyum becerisini ifade eder.
Hayata gelmeden önce bir teste tabi tutulup ona göre seçildiğinizi hayal edin. Bu anı unuttunuz ve elinizdeki gücün farkında değilsiniz. Aslında burada yaşamaya uygun olduğunuz için buradasınız. Yani ihtiyacınız olan her şeyi kendinizde aradığınızda mutlusunuz.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!