Ortak bir yaşam kurma kararı almak kolay değildir çünkü evlilik, bireysel yaşantılarınızın yanında “biz” yaşamını da inşa etmek demektir. Biz’i inşa etmek bazen zorlu olabilir ve bazı evlilikler boşanma ile sonuçlanabilir. Boşanma, her bir aile üyesinin yaşamı üzerinde farklı etkilere neden olur.

Boşanmadan sonraki hayata alışmak birkaç ay ya da uzun yıllar sürebilir. Bu süre zarfında çeşitli duygular yaşayabilirsiniz. Travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ve çeşitli fiziksel durumlar da dahil kimi sorunlar meydana gelebilir. Eğer çocuğunuz varsa bu, onların da psikolojisini boşanma sürecinde düşünmeniz gerektiği anlamına gelir.

Boşanma psikolojisi inişli ve çıkışlı ruh hallerini bir arada barındırır. Bu duygu durumunuzu düzenlemek için yapabileceğiniz kimi adımlar bulunur. Bu adımların ilki boşanmayı kabullenmektir. Kimse boşanabileceğini varsayarak evliliğe adım atmaz dolayısıyla ayrılma kararını hemen kabul etmek elbette güç olabilir . Bir süre bu kararı inkâr edebilirsiniz ancak ne kadar erken kabul ederseniz yaşamınızın bir sonraki aşamasına geçmek sizin için daha kolay olacaktır.

Nasıl kabullenmeye başlayabilirsiniz?

- “Belki düzelebilirdik”
- “Birlikte çok mutluyduk oysa…”
- “Geçmişi nasıl unutabiliriz?”

tarzında düşünceler yerine kendinize şunları hatırlatmalısınız:

- “Boşanma kararı alındı, bunu değiştiremem.”
- “Hayat planladığım gibi gitmeyebilir ancak yine de huzurlu olabilirim.”
- “Her birliktelik ömür boyu sürmeyebilir, bazı ilişkilerin daha kısa sürmesi normaldir.”

Boşanma psikolojisi, kişileri bulunmak istemedikleri konumlara sürükleyebilir. Bu depresif ruh halini yönetmek için boşanan taraflar psikolojik destek almaktan çekinmemelidir. Sizi yargılamayan, ayrılık kararını kabullenmenizi ve yaşananları anlamlandırmanızı kolaylaştıracak bir uzman ile konuşmak boşanma aşamanızda size yardımcı olacaktır.

Psikolog ile gerçekleştireceğiniz terapi seansları dışında günlük hayatınızda kendinizi daha iyi hissetmenize yol açacak etkinlikler de yapmayı deneyebilirsiniz:

1. Günlük tutun

Kendinizi hiç sınırlamadan düşüncelerinizi yazmak sizi iyi hissettirecektir. Hislerinizle baş başa kalmak, aklınızdakiler ile yüzleşmek ve belki de boşanma kararına dair aklınızdaki soruları yanıtlamaya çalışmak duygularınızı yönetmeyi kolaylaştırabilir.

2. Düzenli egzersiz yapın

Boşanma psikolojisi sizi her ne kadar motivasyonsuzluğa sürüklese de fiziksel olarak aktif olmak sizi iyi hissettirebilir. Haftada üç kez 20-40 dakika arasında tempolu bir yürüyüş yapmak ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olabilir.

3. Sağlıklı beslenin

Fast-food, şekerli gıdalar ve alkollü içeceklere bu dönemde yönelmek isteyebilirsiniz. Hem fiziksel hem de psikolojik sağlığınız açısından sağlıklı gıdalar tüketmeye özen göstermeniz iyi olacaktır.

4. Sosyalleşin

Boşanma döneminde kendinizi ailenizden ve arkadaşlarınızdan soyutlamak isteyebilirsiniz. Ancak tüm o duygular ile yalnız başa çıkmak zorunda olmadığınızı hatırlamalısınız. Sizi dinleyen, sizin hayatınızı kolaylaştıran kişileri bu dönemde çevrenizde tutmak sizi daha iyi hissettirebilir.

Boşanma, hayatınızın bir döneminin kapandığı anlamına gelebilir dolayısıyla huzursuz zamanlar geçirdiğiniz ve kötü hissettiğiniz için kendinizi suçlu hissetmemelisiniz. Şunu unutmamalısınız her bir son, yeni başlangıçları beraberinde getirir. Yas tutmak, iyileşmek ve kendinize odaklanmak için zaman ayırın ve yeni hayatınıza sağlıklı bir şekilde adım atın!

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!