Çeyrek Asır Krizi Nedir?

Hayatın ilk çeyreğinde genç erişkinlerin hayata dair kaygılarını ve hayatın belirsizliğine yönelik duygusal ve psikolojik zorlanmalarını tanımlayan bu dönem literatür de “Ouarter – Life Crisis” olarak tanımlanır. 

Çeyrek asır krizi duygusal bir kriz halini ifade etmektedir. 25 yaş ile beraber hayat uçsuz bucaksız ve belirsiz bir alan olarak görünmeye başlar. Oldukça olağan ve normal kabul edilen bu dönem, genç erişkinlerin yaşam içerisinde zorlanmasına ve ne yapacağını bilememesine neden olur.

Çeyrek Asır Krizi Yaşadığınızı Gösteren Belirtiler

20 - 30 yaş aralığında bulunan bir kişiyseniz ve bu durumlarla karşılaşıyorsanız;

  • Hayatınızın gidişatı aklınıza geldiğinde yoğun bir kaygı duyuyorsanız, 
  • Gelecekte nasıl bir yaşam sürdüreceğinize yönelik düşünceler zihninizi meşgul ediyorsa, (iş mi aramalıyım, yurt dışına mı çıksam?, yüksek lisans mı yapsam? vb.)
  • Hayatta önemli işler yapmak istiyor ve kendinize çok yükleniyorsanız,
  • Duygularınızdan bir türlü emin olamıyorsanız,
  • Her şeyin doğru ya da yanlış gittiğinden emin olamıyorsanız,
  • Uzun vadeli hedeflerinizi hatırladığınızda sıkıntı, gerginlik ve bazı somatik yakınmalar yaşıyorsanız, (baş ağrısı, mide bulantısı, vb.)
  • Sıklıkla kendinizi umutsuz ve çaresiz hissediyorsanız, 
  • Romantik bir ilişki içinde olmamaktan dolayı üzülüyorsanız,
  • Kendinizi sık sık başkaları ile kıyaslıyorsanız, çeyrek asır krizi yaşıyor olabilirsiniz.

Çeyrek Asır Krizi ile Baş Etmek 

  1. Sizi geleceğe yönelik endişelendiren düşüncelerin bu dönemde başka kişilerin de zihninden geçtiğini kendinize hatırlatın.
  2. Aklınıza sizi kaygılandıran düşünceler geldiğinde bedeniniz ve nefesiniz nasıl fark etmeye çalışın. Bu düşüncelerle baş başa kalmak sizi nasıl etkiliyor anlamaya çalışın. Şu anda neler oluyor? Bedenim ve nefesim nasıl?
  3. Hayatınızın içine mutlaka öz şefkat pratikleri katın. Kendinizde olup bitenleri fark edin. Kaygınızı artıran tetikleyici düşünce ve söylemlerle aranıza sınır koyun.
  4. Geleceğinizi bilmenin mümkün olmadığının farkında olun.
  5. Kontrolünüzde olan ve kontrolünüzde olmayan durumların farkında olun. 
  6. Başkaları ile kendinizi çok sık kıyaslıyor musunuz? Eğer kıyaslıyorsanız bu durum sizi nasıl etkiliyor gözlemleyin.
  7. Uzun süreli hedefler yerine kısa süreli ancak ulaşılabilir hedefler koyarak işe başlamayı deneyin. 
  8. Olumsuz düşüncelere dalıp gitmeden belirli aralıklarla hayatınıza yönelik planlamalar yapın. Ancak bunu yaparken hayatın belirsizlik ihtimalini de göz önünde bulundurun.
  9. Günlük hayatınızın içine belirsizliğe tahammülünüzü artıracak pratikler ekleyin.

Ancak, bütün bunlara rağmen belirsizliğin işlevselliğinizi olumsuz etkilediğini düşünüyorsanız mutlaka bir klinik psikologdan destek almayı ihmal etmeyin.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!