Doğa Yürüyüşlerinin Faydaları

Bilim insanları doğa ile bütünleşmenin faydalarının sadece mental olarak iyileştirici bir özelliğe sahip olmadığını, beyin ve insan davranışları üzerinde de önemli etkilere sahip olduğunu belirtmektedirler. Doğa ile bütünleşik olmak kaygı, utangaçlık ve stresi azaltmakla birlikte kişinin yaratıcılığını ve diğer insanlarla bağlantı kurma becerilerini geliştirmektedir.

Şehir yaşamına oranla daha yaratıcı ve mutlu bireyler olmamıza yardımcı olan doğa, beyin ve bedenimiz üzerinde oldukça önemli faydalara sahiptir. Bu noktada yaşadığımız şehir hayatının kaygılarından uzaklaşabilmek açısından boş vakitlerimizde doğa yürüyüşlerine çıkmak çok önemlidir.

Doğa yürüyüşlerinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Doğa yürüyüşleri stresi azaltır.

Genel anlamda egzersiz yapmak stresi azaltan bir etkiye sahiptir. Stres ve endişe problemi ile mücadele eden birçok kişi, sporu yaşamının merkezine almaya özen göstermektedir. 2013 yılında yapılan bir deneyle, ormanda yürüyüş yapan insanların kalp atış hızı ve değişkenliği ölçüldüğünde, sonuçlar göstermiştir ki doğada yapılacak bir yürüyüşün kalp için faydaları şehir hayatında yapılan bir yürüyüş ile karşılaştırılamayacak bir değere sahiptir.

Buna ek olarak, Finlandiya’da doğa yürüyüşleri üzerine yapılan bir araştırma ormanlık alan ile şehir merkezinde yapılan 20 dakikalık yürüyüşleri karşılaştırmaktadır. Bu araştırmaya göre doğada yapılan yürüyüşün stresi azaltmada daha etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bu etkinin sebeplerine dair net şeyler söylenmese de bilim insanları doğa ile iç içe olduğumuz alanlarda daha rahat olmaya başladığımızın altını çiziyorlar. Sonuç olarak, insanlar üzerindeki sakinleştirici etkileri ve stres seviyesini azaltması açısından oldukça etkili olan doğal alanlar, yürüyüş için tercih edilebilecek önemli rotalardan biridir.

  • Doğada yürüyüş yapmak zihin sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Bilim insanları saplantılı düşüncelere dalmayı brooding olarak adlandırmaktadır ve bunu zihinsel bir hastalık olarak tanımlamaktadırlar. Brooding durumu şehirde yaşayan insanlarda, şehir dışında yaşayanlara oranla daha fazla görülmektedir ve çoğunlukla depresyonun habercisidir.

Katılımcıların yarısı 90 dakika boyunca otobanda, diğer yarısı ise sessiz bir ormanda yürütülmüştür. Yürüyüş sonrası ise katılımcılar laboratuvara alınarak beyin testlerine tabi tutulmuştur. Sonuçlar tahmin edildiği üzere otobanda yürüyenlerin zihinlerinin hiç sakinleşmediğini göstermiştir. Prefrontal kortekslerinin çalışma düzeyi hala çok yüksek olan bu katılımcıların, saplantılı bir şekilde düşünmeleri üzerine yapılan test sonucu da bu düşünme tarzının değişmediğini ortaya koymuştur.

Bunun yanı sıra doğa içinde yürüyüş yapan bireylerin anket sorularına verdikleri cevaplar hayatlarındaki pozitif yönlere vurgular yapmış, beyin testleri ise prefrontal kortekslerinin çalışmasının azaldığını göstermiştir.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!