Hayatımız boyunca birçok zorlayıcı deneyime maruz kalabilir, psikolojik olarak yıpranabilir, istemediğimiz duygu ve düşüncelerle yüzleşebiliriz. Deneyimlediğimiz durumun ne olduğu kadar bizim o durumu nasıl algıladığımız da psikolojik durumumuz için büyük önem taşır. 
Birçok farklı terapi yaklaşımında olduğu gibi, bilişsel davranışçı terapide (BDT) de duygu, düşünce ve davranışlar birbirleriyle bağlantılıdır. Bir bütün olarak ele alındıklarında anlamlanabilirler. 

Bilişsel Davranışçı Terapinin Temel Amacı Nedir?

Bilişsel davranışçı terapinin temel amacı zorlayıcı durum ve duygularla  başa çıkabilmek için olumsuz düşüncelerin (bilişsel) ve davranışların değiştirilmesine güvenli bir ortamda yardımcı olmaya yönelik bir yaklaşım çeşidi olduğunu söyleyebiliriz. 
Terapide hedeflenen; olaylara karşı yıkıcı, olumsuz düşünce ve inançlarımızı değiştirerek sorunlardan kaçmak ya da sorunları yok saymak yerine kişinin sorunlarını belirlemek ve belirlenen sorunlarla daha sağlıklı mücadele etmesini sağlamak şeklinde açıklanabilir. 

Bilişsel Davranışçı Terapide Süreç Nasıl İlerler?

Bilişsel davranışçı terapi: En önemli ayırıcı özelliği “şu ana” odaklanmasıdır. Kişiye rahatsızlık veren konuları ele alarak duygu, düşünce, davranışlara önem vererek terapi esnasında, kişiye o an aktif olarak sorun yaratan, rahatsızlık veren konuları ele alır ve bu konular üzerinde çalışma gösterir. Kişiye rahatsızlık veren noktanın bulunması amaçlanır. 

  • Terapi sürecinde belirlenen olumsuz düşüncelerin değişimi için terapist danışana psiko-eğitim verebilir.
  • Uygun sorularla danışanın uygunsuz düşünce yerine konabilecek alternatifleri üretmesi konusunda danışanı teşvik edebilir.
  • Seans içinde danışanı zorlayıcı durum/düşünceye karşı seviyeli maruz bırakma tekniğini uygulayabilir, endişelerini veya sıkıntılarını aşmasına yardımcı olduğu düşünebilir. 
  • Çocuk, ergen ve yetişkinlerde uygulanabilen bir yöntemdir. Seanslar yüz yüze ya da online olarak gerçekleşebilir.

 

Bilişsel Davranışçı Terapide Hangi Konular Çalışılır?

Bilişsel davranışçı terapi, temelini bilimsel araştırmalarla destekleyen, kanıta dayalı bir yaklaşımdır.
Depresyon, 
Anksiyete,
Fobi, 
Travma sonrası stres bozukluğu, 
Uyku ve yeme bozuklukları, 
Obsesif kompulsif bozukluk, 
Madde kullanım bozuklukları, 
Bipolar bozukluk,
Cinsel bozukluklar 
gibi oldukça geniş yelpazede birçok psikolojik rahatsızlık çalışılmaktadır. 
Bunlar haricinde herhangi bir tanı olmaksızın; 
Kişiyi zorlayan stresli yaşam durumları,  

  • Evlilik /Boşanma, 
  • Göç, 
  • İş değişikliği, 
  • Ebeveynlik,
  • Yas.

Bilişsel davranışçı terapinin sıklıkla kullanılan ve başvuran kişiye sorunlar karşısında daha olumlu bir tutum, daha yapıcı bir baş etme becerisi kazandıran bir yaklaşım olduğunu söyleyebiliriz.  

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!