‘Zor Durumlar ile Başa Çıkmanın En İyi Yolu, Onun İçinden Geçmektir’  

Zor durumların içinden geçmek, başka bir deyişle ‘zorlandığımız durum ile yüzleşebilmek..  Ailemizden ve çevremizden öğrendiğimiz doğrular, inançlar, roller ve kalıp davranışlar zamanla bizleri yüzleşmek yerine sorunları halı altına süpüren ve her zorlukta kaçınma davranışı gösterdiğimiz bir yapıya hapsediyor.. bu davranışın bir çözüm olmadığı gerçeği ise insanın hayatının ilerleyen dönemlerinde bir yığın pişmanlıkla karşısına çıkıyor. . 


Yüzleşme korkusu; tüm insanlarda görülen evrensel bir olgudur. Dünyanın neresinde olursa olsun, insan doğası, karşılaştığı bazı zor durumlar nedeniyle, gerçeğin kendisiyle yüzleşmektense, egosunun parçalanıp dağılmasını önleyecek, daha kolay kabul edilebilir “bahanelere” sığınabilir.

Bu, kişiye, duruma, koşullara göre değişen gerekçelerle, kimi zaman bir korunma yöntemi, kimi zaman gerçeği sindirip kabullenebilmek için hayattan zaman kazanmak anlamına gelebilir. Acıdan, mutsuzluktan, sıkıntıdan yoğun bir biçimde kaçınma isteği ve görmezden gelme hemen hemen hepimizin farkında olmadan gösterdiği bir savunma mekanizmasıdır.


  Nitekim kendimizi geliştirmek; benliğimizi bütünlemek ve varoluşumuzu anlamlı kılabilmek için, gereken durumlarda kendimizle, gerçeklerle ve hayatla “yüzleşebilmek” gereklidir. Hayatın içinde ilerlerken karşımıza keskin virajlar, engebeli yollar ve zorlu dönemeçler çıkabilir, Bunlar hepimiz için kaçınılmazdır. Bizi dağılmaktan koruyacak, sağlamlaştıracak, bize gereksindiğimiz “içsel gücü” kazandıracak olan şey bu zorluklar ve bunlara karşı geliştirdiğimiz baş etme becerimizdir.

   Deneyimlerimiz sonucu kazandığımız ‘Yüzleşme becerisi; seçim yapmamız, bir yalanı açığa çıkarmamız, bir çıkmazın üstesinden gelmemiz, soruna dair gerçekçi bir neden bulmamız ve zor bir ikilemi çözmemiz gereken durumlarda bizi ayakta tutan güçtür. Ancak yüzleşme cesaretini gösterebilen insanlar kendilerini aşabilir, potansiyellerini arttırabilir ve mevcut sorunlarıyla baş edebilirler.

Paniğe kapılmadan, gözlemleyerek, çözüm odaklı yaklaşarak, gerektiğinde destek alarak hayatımızdaki zorlukların üstesinden sağlıklı bir şekilde gelmemiz mümkün.
Hayatın içerisinde yüzerken çırpınmak yerine sakin kalmayı başarabilirsek suyun kuvveti bizi yukarıya taşıyamaya yetecektir.
  Zor durumlarla baş etmekte zorlandığınızı, tüm bu yolları denediğiniz halde yeterince fayda alamadığınızı düşünüyor ve kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir uzmandan destek almanın zamanı gelmiş olabilir. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!