Anne ve babaların çocuklarını yetiştirirken belki de en çok şikayet ettikleri dönemdir. Ebeveynler tarafından ergenlik dönemindeki çocuğunun;

  • Hep kendi odasında oturuyor olması,  
  • Eskisi kadar aile ile iletişim kurmaması,
  • Evde çok zaman geçirmemesi, 
  • Sürekli bilgisayar, tablet telefona ilgilisini vermesi, 
  • gibi sayıca çoğaltabileceğimiz şikayetler sıralanabilir. 

Peki Ergenin Tarafında Bu Süreç İçerisinde Neler Olur?

Ergenlik döneminin anne ve babalar için zor olduğu kadar, ergen için de zorlayıcı bir dönem olduğundan söz edebiliriz. 
Çocuklarda bedensel değişimlerin ortaya çıktığı bu dönemde, değişimler ergenin kontrolünde olmadığı gibi söz geçiremediği bu bedensel değişimler her iki cinsiyette de ayrı ayrı utanç ve suçluluk duygularını ortaya çıkartabilir. Ergenler kontrolünde olmayan değişimleri kontrol altına almak için kendince tedbirlere çoğu zaman başvururlar.  Bu tedbirlere örnek verecek olur isek:

  • Kız çocuklarında bedeni saklamak için saçların bel altına kadar uzatılması, 
  • Bedenin saklanması için kambur yürümeye başlanılması,
  • Erkeklerde ise kas yapımına dair yoğun egzersizlerle karşılaşmak olası bir durumdur. 

Ergenlik Dönemindeki Ergenlik Keşfi Nedir?

Ergenlik döneminde, ergenin temel bir görevi daha vardır;  “kendi kimliğinin keşfi”. Ergenin bu yolculuğunda her ne kadar zor olsa da şimdiye kadar her anında yanında olan,  bakımvereninden uzaklaşması beklenir. Bakım verenin üzerine düşen görev ise bu keşfinde ergenden şikayetçi olmak yerine onu suçlu hissettirmekten kaçınarak ergene bu keşfinde destek olmaktır. 

Sosyal Medya Bir Risk Durumu Mu Yoksa Avantaj Mı?

Son dönemlerde ailelerin en büyük şikayet konulardan biri de gençlerin sosyal medya kullanımıdır. Türkiye’deki ebeveynlerin bir kısmı teknolojinin riskten çok yeni olanaklar sağlayabildiğini, bir kısmı ise sosyal medya araçlarının çocukları için tehlike kaynağı olduğunu dile getirmektedirler.  
Sosyal medya araçlarının gençler tarafından kullanımında farklı riskler ve avantajlar bulunabildiğinden gençler arasında günde ortalama 4 saate kadar ulaşan sosyal medya kullanımının sebeplerini düşünmek çok daha değerli olacaktır.

Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

Yaşın özelliklerine dikkat ederek ergenin de fikirlerini, ihtiyaçlarını ifade etme alanı yaratılmalı sosyal medya ve internet kullanımına dair bahsedilen kullanım şartlarında ortak bir uzlaşmaya varılmalıdır.
Ortak koyulan kuralları net bir şekilde takip ederek yeterince engelleyici ve yeterince hoşgörülü olmak gerekmektedir.
Her durumda öncelikle ebeveyn olarak kendimizi ve durumu değerlendirmenin çok önemli bir detay olduğunu unutmamalıyız.

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!