Salgınlar kişide yalnızca bedensel olarak hastalığa neden olmayabilir. Bedensel hastalık yanında merkezi sinir sistemi etkilenmesine bağlı olarak nöropsikiyatrik etkileri olabileceği gibi, enfeksiyondan bağımsız olarak, salgınla birlikte yaşamanın zorluklarından kaynaklanan ruhsal belirtileri de olabilir. 

Baş etmekte zorlanılan duygu olarak belirsizlik ve belirsizliğe tahammülsüzlükten bahsedilebilir. Bu durum ruhsal açıdan tedirgin eden, biyolojik olarak sonlandırmak istenilen bir durum olarak karşımıza çıkar.

Belirsizlikle Mücadele Etmek İçin Ne Yapılmalı?

Bir müddet sonra sürekli belirsizlik ruhsal tükenmeye etkilenmeye yol açılabileceğinden tahammül edilemeyen, yönetilemeyen bir durum olarak da yaşanabilir. Belirsizliğin giderilmesi için doğru kaynaklardan bilgi alınarak kişinin geleceğe ilişkin öngörüler oluşturmasını sağlamak, duygu durumunu iyileştirmeye ruhsal hasarın azalmasına katkı sağlayabilecektir.  
Fiziki mesafelerimizi arttırırken doğru bilgilerle duygusal yakınlığımızı güçlendirmek, ipleri elimize almamızı kolaylaştırabilir. Kaygıyı arttırmak yerine, dayanışmayı güçlendirir. Fiziksel izolasyonun ruhsal izolasyona dönüşmesini önleyebiliriz.

Böylelikle bilgi kirliğinin önüne geçip Teknoloji’nin zararlarını faydaya çevirebiliriz. Kontrolümüz dışında gerçekleşen olayların dönemsel olduğunun insan ruh sağ sağlığına etkisinin oldukça uzun süreceğinin farkında olur isek bu tür salgın hastalıkların gerek psikolojik gerekse fizyolojik etkilerinden korunarak, ruh sağlığımıza olan etkilerini daha büyük pencereden görebilir, kendimiz ve çevremizdekiler için başa çıkma noktasında farkındalıklar yaratabiliriz. Değiştirilemeyecek koşulları kabul etmek, değiştirebileceğimiz koşullara odaklanmamıza yardımcı olabilir.  Daha sağlıklı bir yaşam ve daha sağlıklı iletişim yolları için psikolojik dayanaklılığımızı artırmak son derece önemlidir.

 

Peki Ruhsal Dayanıklılığı Sağlamak İçin Neler Yapmalıyız?

  • Duygularınızı tanımaya özen gösterin.  
  • Olumlu yönlerinize odaklanın.
  • Nefes egzersizleri yapın. 
  • Hobilerinizi tanıyın.
  • Beslenme ve uyku düzeninize özen gösterin.
  • Sosyal ilişkilerinizi uzak mesafeden de olsa devam ettirin.

Dirençliliğe giden yolda takılıp kalabilir veya ilerleme kaydetmekte zorluk çeker isek terapötik ilişkilerimizden en

iyi şekilde yararlanmak için, güvenli uzman desteği alabilir daha rahat hissetme deneyimine ulaşabiliriz. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!