Son yıllarda toplumda artan sağlıklı yaşama bilincinin yanında, “ Dış Görünüş’ ün öneminin de günden güne arttığını gözlemliyoruz.
Genel olarak “ Fit “ fiziksel bir görüntüye ulaşma yolunun yeme alışkanlıklarımızı değiştirmek olduğunu düşünmeye başladık.
Her an vücudumuzda fazlalık mı var diyerek; aç kaldığımız, spor salonlarında günümüzü tükettiğimiz, kalori hesaplamalarıyla beraber zamanımızı yönetmeye başladık. Bu hesaplamaları yaparken duygu ve düşüncelerimizin ileri seviyelere taşındığını takıntılara yol açtığını ileri safhalarda ruhsal bozukluk haline geldiğini biliyor musunuz?
Yeme Bozuklukları Nelerdir?
Bu bozukluklarda en çok karşılaştığımız Anoreksiya Nervoza ve Bulimia Nervoza yaygın görülen yeme bozuklukları çeşitleridir. Her iki yeme bozukluğu da tüm kişilerde görülebilir fakat sıklıkla ergenlik çağındaki bireylerde rastlanır. Ergenlik döneminin fiziksel değişimin gözle görülür artığı bir geçiş dönemi olması bu dönemi hassas kılan temel nedenlerden olarak görülebilir.
Yine yapılan araştırmalarda her iki yeme bozukluğunun da kadınlarda erkeklerden daha sık görüldüğü bulunmuştur. Toplum içerisinde “ Kadın vücudunun ön planda tutuluyor olması, kadınların güzel vücuda sahip olması gerektiği düşüncesinin toplumda yaygın olması, kadınların yemek ile arasındaki ilişkiyi önemli derecede etkiler.
Her iki bozukluğunda yeme ve kendini doyurma ilişkileri birbirinden bağımsız olarak ilerler. Örneğin; Anoreksiya Nervoza sahip kişiler yemek yemeyi ciddi şekilde azaltırken daha zayıf olmak isteyip kilo almaktan korkarlar. Bulimia Nervozada ise aralıklı ve sık olarak aşırı yemek yeme ve ardından kusma gözlenir.
Yeme Bozuklukları Neden Olur?
İki bozuklukta da ‘ Duygusal ‘ semptom dediğimiz zayıf özgüven, sinirlilik, değişken ruh hali, sosyal izolasyon, depresyon ve kaygıya rastlama ihtimalimiz oldukça yüksektir.
Bu iki bozukluk da biyolojik, psikolojik ve çevresel etmenlerin karmaşık kombinasyonu olarak gözükür.
Travma yaşayan, anksiyete, depresyon gibi zihinsel sağlık sorunları olan kişilerde yeme bozukluğu görülme ihtimali daha yüksektir.
Yeme bozukluğu semptomlarını gösteren bireylerin ilgili uzmanlardan destek alması ile bu zorluklar aşılabilir.
Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!