Dekübit ülseri vücutta genelde topuklar, ayak bilekleri, kalça ve kuyruk sokumu gibi bölgelerde meydana gelir. Bu rahatsızlık, saatler veya günler içinde gelişebilir. Çoğu dekübit ülseri tedavi ile iyileşir ancak bazılarının tamamen iyileşmesi oldukça zordur. Dekübit ülseri oluşumunu engelleyen veya oluşan yaraların iyileşmelerine yardımcı olan adımlar atmak mümkündür.
İçindekiler
Dekübit Ülserinin Belirtileri Nelerdir?
Yatak yaraları veya dekübit ülserinin temel belirtileri şunlardır:
- Cilt renginde veya dokusunda anormal değişiklikler gözlemlenmesi,
- Bölgede şişlik oluşumu,
- Bölgeye dokunurken sıcaklık hissetme,
- Cildin hassaslaşması.
Dekübit ülseri ülseriler derinliklerine, şiddetlerine ve diğer özelliklerine bağlı olarak birkaç şekilde görülebilir. Cilt ve doku hasarının boyutu, cilt renginde değişikliğe, aynı zamanda ciddi zedelenmelere neden olabilir.
Tekerlekli sandalye kullanan bireylerde, dekübit ülseri ülseriler genellikle şu bölgelerde oluşabilir;
- Kuyruk sokumu veya kalça bölgesinde,
- Kürek kemiği ve omurgada,
- Sandalyeye yasladıkları kol ve bacak arkaları gibi bölgelerde görülür.
- Herhangi bir hastalık veya rahatsızlıktan dolayı yatakta kalması gereken bireylerde, dekübit ülseri ülseriler şu bölgelerde oluşabilir;
- Baş arkası veya yanlarında,
- Kürek kemiklerinde,
- Kalça, bel veya kuyruk sokumunda,
- Dizlerin ve topukların arkasında,
Doktora Ne Zaman Gidilmeli?
Dekübit ülseri belirtilerini fark ederseniz, bölgedeki baskıyı hafifletmek için yatış pozisyonunuzu değiştirmeniz gerekir. 1-2 gün içinde yaralarda iyileşme görmezseniz mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Ayrıca bölgede ateş, kötü kokan bir yara, cilt renginde değişiklik, yaranın etrafında şişme ve enfeksiyon gibi belirtiler fark ederseniz acilen tıbbi bir yardım almanız gerekebilir.
Dekübit Ülserinin Sebepleri Nelerdir?
Dekübit ülseri ülseriler, ciltteki kan akışını sınırlayan basınçtan dolayı oluşur. Yetersiz hareket, cildi hasara karşı savunmasız hale getirebilir ve dekübit ülseri oluşmasına yol açabilir. Dekübit ülseri oluşumunu tetikleyen bazı faktörler şunlardır;
- Vücudun herhangi bir yerindeki sürekli basınç, vücuttaki kan akışını azaltabilir. Kan akışı, dokulara oksijen iletmek için gereklidir.
- Hareket yeteneği kısıtlı olan bireylerde omurga, kuyruk sokumu, kürek kemikleri, kalça, topuklar ve dirsekler gibi üzerine yatılan bölgelerde dekübit ülseri oluşma riski daha fazladır.
- Cilt nemli değilse, kuru ciltte hasar oluşumu daha erken olabilir.
- Hareket etmiyorsanız, otururken veya yatarken pozisyon değiştirmiyorsanız, dekübit ülserine yakalanma riskiniz daha yüksektir.
- Omurilik yaralanmaları ve nörolojik bozukluklar gibi duyu kayıpları dekübit ülseri oluşumunu tetikler çünkü ağrı veya rahatsızlık hissedemeyince kişi pozisyon değiştirme ihtiyacının farkında olmaz.
- İnsanlar günlük olarak yeterli sıvı, kalori, protein, vitamin ve mineralleri almalıdır. Bu sağlıklı cildi korumak ve dokuların bozulmasını önlemek için önemlidir.
- Diyabet ve damar hastalığı gibi kan akışını azaltabilecek sağlık sorunları, dekübit ülseri gibi doku hasarı riskini artırabilir.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!