İster toz ister geniz akıntısı olsun, boğaz tıkandığında yapılan ilk şey öksürmektir. Ayrıca öksürük ciğerlerin ve nefes borusunun temizlenmesine de yardımcı olur. Soğuk algınlığı ve gripten kaynaklanan birçok öksürük kendi kendine geçebilir. Eğer daha ciddi bir durum söz konusuysa tıbbi yardım alınması gerekir.

Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Öksürüğe ne iyi gelir sorusundan önce, ilk olarak öksürüğü nasıl önleriz sorusunun cevabını vermeliyiz.
Peki, öksürüğü nasıl önleriz? Gripten korunmak için genellikle her yıl Ekim ayının sonunda yıllık grip aşısının yapılmış olması gerekir. Alınacak diğer önlemler ise şöyledir:

  • Hasta olan kişilerle temastan kaçının. Eğer hasta olan sizseniz, başkalarını hasta etmemek için işe, okula veya başkalarıyla temas halinde olabileceğiniz yerlere gitmemeye özen gösterin.
  • Öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda mendil kullanın ve kullandıktan hemen sonra atın. Eğer mendiliniz yoksa dirseğinize öksürerek burnunuzu ve ağzınızı kapatın.
  • Susuz kalmamaya özen gösterin.
  • Özellikle öksürdükten, yemek yedikten ve tuvalete gittikten sonra ellerinizi sık sık yıkayın.
  • Ağaç ve polen benzeri herhangi bir maddeye alerjiniz varsa bunları belirleyip bunlardan uzak durmaya çalışın.

Öksürüğü önlemek için her şeyi yaptınız ve ona rağmen öksürüyorsanız nasıl geçirebileceğinize bakalım.
Peki, o zaman öksürüğe ne iyi gelir? Evde izleyebileceğiniz doğal yollar veya tıbbi yollar şu şekildedir:

  • Tahriş olmuş bir boğazı yatıştırmak için bol bol sıvı tüketin. Gece yatmadan önce biraz bal tüketin. Araştırmalara göre, tatlı maddeler öksürüğü hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak 12 aylıktan küçük çocukların bal tüketmesi önerilmemektedir.
  • Eğer balgamlı bir öksürük varsa ve mukusu çıkarmakta zorlanıyorsanız “balgam söktürücü” ilaçlar kullanabilirsiniz. Bunlar dışında daha ateşli öksürük veya nefes darlığı çekiyorsanız mutlaka bir doktora başvurun.
  • Eğer kuru bir öksürük varsa hekiminizin önerisi ile öksürüğü geçirecek bir ilaç kullanabilirsiniz. Bu ilaç hem öksürme dürtünüzü durdurmaya yardımcı olur hem de daha iyi uyumanıza yardımcı olur. Fakat bu tür öksürük ilaçlarını 4 yaşından küçük çocuklara vermeyin. Çünkü ciddi yan etkileri olabilir. Bu tür ilaçları 4-6 yaş arasındaki çocuklara vermeden önce bir doktora başvurmalısınız.
  • Antibiyotikler öksürüğü genellikle durdurmaz. Çünkü antibiyotikler sadece bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar üzerinde etkilidir. Çoğu öksürüğe soğuk algınlığı veya grip gibi viral enfeksiyonlar neden olur ve çoğu zaman bir hafta içerisinde iyileşir. Hekiminiz gerekli olan durumlarda size antibiyotik reçete edecektir.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!