Öyle fazla terlersiniz ki ya kıyafetleriniz sırılsıklam olur ya da elinizden terler damlar. Günlük aktiviteleri aksatmaktan çok bu terleme sosyal kaygı ve utanca da  neden olabilmektedir.

Hiperhidroz tedavisi çoğunlukla reçeteyle satılan güçlü antiperspirant ter önleyicilerle başlatılabilmektedir. Antiperspirantlar işe yaramazsa farklı ilaçlar ve tedaviler denemek gerekebilir. Rahatsızlık ciddi boyutlara geldiğinde doktorunuz ter bezlerini çıkarmak ya da aşırı ter üretiminden sorumlu sinirlerin bağlantısını kesmek için ameliyatı uygun görebilir.

Hiperhidrozun Belirtileri Nelerdir?

Çoğumuz egzersiz yaparken, fazla hareket ederken, sıcak bir ortamdayken, endişe duyarken veya stres altındayken terleriz. Hiperhidrozun sebep olduğu aşırı terleme, normal terlemeden çok daha farklıdır. Genellikle eller ve ayakları, koltuk altını veya yüzü etkileyen hiperhidroz türü, haftada en az bir kez atağa neden olur ve genelde vücudun her yerinde terlemeye sebep olur.

Peki doktora ne zaman gidilmeli?

Bazen aşırı terleme durumu, ciddi bir rahatsızlığın işareti olabilir. Bu yüzden aşırı terlemeye ek olarak baş dönmesi, göğüs ağrısı veya mide bulantısı eşlik ediyorsa derhal en yakın bir sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir. Eğer;

  • Terlemeniz günlük rutininizi bozarsa,
  • Terlemeniz sıkıntıya veya sosyal çekingenliğe neden olursa,
  • Aniden her zamankinden daha fazla terlemeye başlarsanız,
  • Sebepsiz yere gece terlemesi yaşarsanız doktorunuza danışmalısınız.

Hiperhidrozun Sebepleri Nelerdir?

Terleme, vücudun kendini soğutmak amacıyla devreye soktuğu bir savunma mekanizmasıdır. Vücut ısınız yükseldiği zaman sinir sistemi ter bezlerini otomatik olarak tetikler. Terleme normalde özellikle gergin hissettiğinizde avuç içlerinde meydana gelir. 

Hiperhidrozun en sık görülen türü primer fokal hiperhidrozdur. Bu tür terlemede sinirler, fiziksel aktivite veya ısı artışıyla tetiklenmese bile ter bezlerine aşırı aktif olarak sinyal verir. Stres veya gerginlik sonucunda sorun daha da kötüleşir. Primer fokal hiperhidroz, genellikle avuç içlerini, ayak tabanlarını ve bazen de yüzü etkiler. Bu tür hiperhidrozun belli bir tıbbi nedeni yoktur. Bazen aynı aile içinde de hiperhidroz görüldüğünden dolayı, rahatsızlığın genetik bileşenlerden kaynaklı olabileceği düşünülür.

Sekonder hiperhidroz, genelde tıbbi bir duruma atfedilen aşırı terleme durumudur. Bu tür aşırı terlemeye daha az rastlanır. Vücudun her yerinde terlemeye sebep olma olasılığı daha yüksektir. Aşırı terlemeyi tetikleyen bazı durumlar şunlardır:

  • Diyabet hastalığı,
  • Menopozdan kaynaklı sıcak basması,
  • Tiroid rahatsızlıkları,
  • Kan şekerinin düşmesi,
  • Bazı kanser türleri,
  • Kalp krizi,
  • Sinir sistemi bozukluğu,
  • Enfeksiyonlar.

Buna ek olarak bazı ilaçlar da aşırı terlemeye yol açabilir. 

Komplikasyonlar

Hiperhidrozun komplikasyonları şunlardır:

Enfeksiyonlar: Fazla terleyen kişilerde cilt enfeksiyonları oluşma riski daha fazladır.

Sosyal ve duygusal etkiler: Nemli, ter damlayan eller ve terli kıyafetlere sahip olmak utanç verici olabilir. Bu durum, iş arayışını ve eğitim hedeflerini olumsuz yönde etkileyebilir.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!