Bir iç organın kas veya dokulardaki boşluktan faydalanarak dışarı kaymasına denir. Kasık fıtığı, femoral fıtık, göbek fıtığı ve mide fıtığı dahil olmak üzere birkaç fıtık tipi vardır. Fıtığı, hızlı bir şekilde ve erkenden tedavi etmek önemlidir.

Herniler genelde karın boşluğunda, göğüs ile kalçalar arasında ortaya çıkar.

Fıtığın en yaygın görülen çeşitleri şunlardır:

Kasık fıtığı: Erkeklerde kasık kanalı, spermatik kordona ve testislere kan iletmesi amacıyla damarlar için bir geçittir. Kadınlarda ise kasık kanalı, uterus ligamenti için  bir geçittir. Kasık fıtığı, yağ dokusunun veya bağırsağın bir kısmının, iç uyluğun üst kısmındaki kasığın içine girmesiyleoluşur. Kasık fıtığı, en yaygın görülen fıtık tipidir ve erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülür.

Femoral fıtık: Yağlı dokunun veya bağırsağın bir kısmı, iç uyluğun üst kısmında bulunan kasık içine doğru çıkıntı yapar. Femoral fıtıklar, kasık fıtıklarından çok daha az yaygındır ve genelde yaşı ilerlemiş kadınlarda oluşur. 

Göbek fıtığı: Yağlı dokunun veya bağırsağın bir kısmı, göbek deliğinin çevresinden dışarıya doğru çıkıntı oluşturur. 

Mide fıtığı: Midenin bir kısmı, diyaframdaki bir boşluktan göğüs boşluğuna doğru kayar.

Kesi yeri fıtığı: Daha önce karın bölgesinin etrafından ameliyat geçiren bireylerde oluşur. Kesi yerinden çıkan bir fıtıktır.

Fıtıkların Semptomları Ve Nedenleri

Nedenleri:

  • Femoral ve kasık fıtıkları, zayıflayan kaslara ve karın veya kasık bölgelerinde; yaşlanmaya ve zorlanmalara bağlı olarak çıkar. Bu zorlanmalar: fiziksel aktivitelerden, obeziteden, hamilelikten, sürekli öksürmeden veya kabızlıktan kaynaklanabilir.
  • Mide fıtıklarının nedeni tam olarak bilinmese de ilerleyen yaşla birlikte diyaframın zayıflaması veya karına baskı uygulanması sonucunda oluşabilir.

Semptomları:

Karın veya kasıkta bulunan fıtık, geriye doğru yatarken karında belirgin bir yumru veya şişlik oluşturabilir. Yumru kaybolduktan sonra öksürme, kas gerilmesi veya zorlayıcı fiziksel aktivitelerde bulunma, yumrunun tekrar belirmesine neden olabilecek etkenlerdir. Fıtığın diğer belirtileri şunlardır:

  • Kasıkta veya testis torbasında şişme veya yumru.
  • Şişkinlik yerinde ağrının artması.
  • Kalkarken ağrı.
  • Zamanla şişkinliğin büyümesi.
  • Sürekli bir acı hissi.
  • Bağırsak tıkanıklığı belirtileri.

Fıtık Nasıl Tedavi Edilir?

Fıtık genelde kendi başına iyileşmez ve ameliyat kurtulmanın tek yolu olabilir. Doktorunuz fıtığınızı gidermek için egzersiz ya da cerrahi işlem önerebilir. Bir çocukta göbek fıtığı oluşması durumunda, fıtık büyükse veya 4 ile 5 yaşına kadar kendiliğinden geçmemişse ameliyatla tedavi edilebilir. 

Yetişkinde göbek fıtığı varsa, durumun kendi kendine düzelme ihtimali yoktur ve komplikasyon riski daha yüksektir. Bu yüzden fıtığın giderilmesi için ameliyat önerilir. Fıtık şu cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir;

Yetişkinde göbek fıtığı varsa, durumun kendi kendine düzelme ihtimali yoktur ve komplikasyon riski daha yüksektir. Bu yüzden fıtığın giderilmesi için ameliyat önerilir. Fıtık şu cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir;

  • Fıtığın bulunduğu bölgeye kesi atılan açık ameliyat ileçıkıntı yapan doku yerine oturtulur ve zayıflamış kas duvarı tekrar birbirine dikilir.
  • Laparoskopik cerrahi yöntem de aynı tip tedaviyi içerir ancak karın veya kasıktaki fıtıkta bir kesi yerine, cerrahi aletlerin takılması için minik kesiler yapılır ve işlem tamamlanır.

Robotik yöntemle fıtığın giderilmesi, laparoskopik cerrahi gibi, laparoskop kullanılarak ve küçük kesilerle yapılır. Robotik cerrahi ile doktor ameliyathanede bir konsola oturur ve cerrahi aletleri konsoldan hareket ettirir. Robotik cerrahi bazı hafif fıtıklar veya zayıf bölgeler için kullanılabilir. Günümüzde karın duvarını yeniden yapılandırmak için de kullanılabilmektir.

Her ameliyatın avantajları ve dezavantajları bulunur. Bu nedenle en iyi tedaviye gerekli muayenelerden sonra doktorunuz karar verir.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!