Bu hastalığa genellikle göz içi basıncın anormal derecede yükselmesi neden olur.
Körlüğün önde gelen nedenlerinden biri olan göz tansiyonu, her yaşta ortaya çıkabilir. Ancak 60 yaş üstü kişilerde daha sık görülür. Göz tansiyonunun ortaya çıkışı ya da rahatsızlığın ilerlemesi çoğu zaman anlaşılmayabilir. Göz tansiyonu ileri bir seviyeye gelene kadar görmede bir sorun fark edilmeyebilir.
Göz tansiyonuna bağlı görme kaybı telafi edilemediğinden, tansiyonun erken evrelerinde teşhis konulabilmesi önemlidir. Hastanın uygun şekilde tedavi edilebilmesi için göz tansiyonunun ölçümlerini de içeren düzenli göz muayeneleri yaptırmak gerekir. Eğer erken teşhis edilirse görme kaybı yavaşlatılabilir veya önlenebilir.
Göz Tansiyonunun Türleri ve Belirtileri Nelerdir?
Göz tansiyonunun birbirinden farklı türleri bulunur. Her bir tür birbirinden farklı belirtiler
gösterebilir ve tedavi yöntemleri de farklılaşabilir. Göz tansiyonunun türleri şu şekildedir:
- Açık açılı glokom
- Primer açı kapanması glokomu
- Normal göz içi basınçlı glokom
- Oküler hipertansiyon
Ayrıca doğumdan ergenliğe kadar olan sürede görülen göz tansiyonu türlerine; konjenital,
infantil ve juvenil glokom adı verilir. Bu glokom tipleri dışında pigmenter, neovasküler gibi glokom türleri de vardır. Göz tansiyonunun belirtileri türüne ve evresine göre değişir.
Örneğin en çok karşılaşılan açık açılı göz tansiyonunda görme yetinizde zayıflama, merkezi ya da yan görüşünüzde düzensiz kör noktalar, şiddetli baş ağrısı, göz ağrısı, mide bulantısı ve kusma, göz kızarıklığı gibi belirtiler görülebilir.
Eğer göz tansiyonu zamanında tedavi edilmezse, sonunda körlüğe neden olabilir. Göz tansiyonu tedavisi gören kişilerin bile yaklaşık %15’inin 20 yıl içinde en az bir gözünde görme kaybı yaşadığı bilinmektedir. Eğer göz tansiyonu zamanında tedavi edilmezse, sonunda körlüğe neden olabilir.
Göz Tansiyonunun Nedenleri Nelerdir?
Göz tansiyonu, optik sinirde meydana gelen hasarın bir sonucudur. Optik sinir giderek bozulurken görme alanında kör noktalar oluşur. Bunun nedeni tam olarak açıklanamasa da bu sinir hasarı genellikle gözdeki artan basınçla ilişkilidir. Yüksek basınç ise göz içinde akan sıvının birikmesinden kaynaklanır.
Yani sıvı tahliye edilebileceğinden daha yüksek bir oranda üretilirse göz basıncı artar.
Bu sıvı normalde iris ve korneanın buluştuğu açıda trabeküler ağ denilen bir dokudan dışarı akar. Ayrıca herhangi bir nedenle drenaj sistemi bozukluğu durumunda da sıvı birikir ve çok yavaş boşalır. Vücut doğru miktarda sıvı üretiyor olsa dahi, göz basıncı artabilir. Göz tansiyonu, optik sinirde meydana gelen hasarın bir sonucudur.
Optik sinir giderek bozulurken görme alanında kör noktalar oluşur. Bunun nedeni tam olarak açıklanamasa da bu sinir hasarı genellikle gözdeki artan basınçla ilişkilidir. Yüksek basınç ise göz içinde akan sıvının birikmesinden kaynaklanır. Yani sıvı tahliye edilebileceğinden daha yüksek bir oranda
üretilirse göz basıncı artar. Bu sıvı normalde iris ve korneanın buluştuğu açıda trabeküler ağ denilen bir dokudan dışarı akar. Ayrıca herhangi bir nedenle drenaj sistemi bozukluğu durumunda da sıvı birikir ve çok yavaş boşalır. Vücut doğru miktarda sıvı üretiyor olsa dahi, göz basıncı artabilir.
Kronik formda bulunan glokom, herhangi bir belirti ortaya çıkmadan önce görme yetisine zarar verebilir bu yüzden bazı risk faktörlerine dikkat etmek gerekir:
- Yüksek iç göz basıncına sahip olmak,
- 60 yaşın üzerinde olmak,
- Ailede göz tansiyonuna sahip bireylerin olması,
- Kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon ve orak hücreli anemi gibi belirli tıbbi rahatsızlıklara sahip olmak,
- İnce kornealara sahip olmak,
- Aşırı derecede miyop veya hipermetrop olmak,
- Göz yaralanması veya belirli göz ameliyatları geçirmiş olmak,
- Steroid göz damlaları da dâhil olmak üzere steroid ilaçlar yüksek göz tansiyonuna neden olabilir.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!