Zencefil ailesinden curcuma longa bitkisinin kökünden elde edilen zerdeçalın başlıca etken maddesi kurkumindir. Zerdeçala sarı rengini veren kurkumin, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olması bakımından oldukça faydalıdır. 

Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?

Smoothielere ve körilere eklenmesi oldukça kolay olan zerdeçalın sağlık açısından birçok faydası da bulunmaktadır. Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İltihabı Azaltır.
  • Enflamasyonun vücudunuzdaki dokuları zarar verdiği kronik durumlar için zerdeçal almak faydalı olabilir.
  • Hafızayı Güçlendirir.
  • Yapılan bir klinik çalışmada, 18 ay boyunca günde iki kez alınan 90 miligram kurkuminin demansı olmayan yetişkinlerde hafıza performansını iyileştirmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.
  • Ağrıyı Azaltır.

Zerdeçal hem geleneksel Çin tıbbında hem de artrit tedavisi için Ayurveda'da uzun bir geçmişe sahiptir. Araştırmalar, zerdeçal özü almanın osteoartritten kaynaklanan ağrıyı azaltabileceğini öne sürmektedir, bununla birlikte bu konuda araştırmalar hala devam etmektedir. Tıbbi bir destek yerine kullanılmamalıdır.

  • Serbest Radikallerle Savaşır

Zerdeçalın en büyük faydalarından biri de antioksidan özelliklere sahip olmasıdır. Bir çalışma zerdeçalın, vücuttaki serbest radikalleri nötralize ederek koruyabileceğini göstermektedir.

  • Kalp Hastalığı Riskini Azaltır

Enflamasyonu ve oksidasyonu azaltmaya yardımcı olma özelliği ile zerdeçal, kalp hastalığı riskini de azaltır
Araştırmalar, kurkuminin güvenli olduğunu ve kolesterol seviyelerini düşürerek kalp hastalığı açısından koruyucu olabildiğini gösteriyor, ancak yine de bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Bu sebeple doktorunuzun önerisi olmadan kullanmamanız önerilir.

  • Depresyonla Savaşmaya Yardımcı Olur

Depresyon beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) olarak da bilinen proteinin azalmasına sebep olur ve bununla ilişkili olarak öğrenme ile hafızaya yardımcı olan hipokampusda küçülme görülür. Yapılan bir çalışmada, kurkuminin BDNF seviyelerini artırabileceğini ve depresyonun sebep olabileceği değişiklikleri tersine çevirebileceğini gösterilmiştir.
Başka bir çalışmada, kurkuminin depresyon semptomlarını azaltmada fluoksetine (Prozac) benzer etki gösterdiği saptanmıştır. Kurkuminin aynı zamanda, beyninizde ruh halini ve diğer vücut fonksiyonlarınızı düzenleyen serotonin ve dopamin düzeylerini de arttırabildiği gösterilmiştir.

  • Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur

Kurkuminin  ile ilgili yapılan  birkaç çalışmada, kanserli hücrenin büyümesini engellediğini göstermiştir.

Zerdeçalın Besin Değeri

Zerdeçalın genellikle günde iki kez 500 miligram yemekle birlikte alınması önerilse de,  sizin için en uygun doz hekiminizin tarafınızdan belirlenecektir.

Zerdeçalın daha iyi emilebilmesi için avokado, fındık ve tohumlar gibi kalp için sağlıklı yağlar içeren besinlerle birlikte alınması önerilir.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!