İnülin; bazı bitkilerin yapısında doğal olarak bulunan, prebiyotik özellikleri olan, sindirim sisteminde sindirilememesine karşın iyi bakteriler tarafından besin olarak kullanılan, bağırsak sistemini destekleyen bir tür karbonhidrattır. 

İnülin bağırsak sağlığını destekleyebilir, kilo yönetimine katkıda bulunabilir, bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve diyabetin yönetimine yardımcı olabilir.

İnce bağırsağımız inülini bir besin olarak sindirmez. Kalın bağırsağa ulaşan inülin, fruktan özelliği nedeniyle bakteriler tarafından tüketilir. Bağırsak bakterileri; inülini ve diğer prebiyotikleri kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürür ve böylece kalın bağırsak hücrelerini besleyerek sindirim sisteminin sağlığına katkıda bulunur.

Farklı İnülin Formları

Bitkilerde bulunan inülin, konsantre hale getirilerek kapsül, sakız, tablet ve toz şeklinde de tüketilebilir. Hazır formlarda kullanılan inülin üretiminde ağırlıklı olarak zengin bir inülin kaynağı olduğu için hindiba bitkisinin kökü kullanılır. 

İnülin Ne İşe Yarar? İnülinin Faydaları Nelerdir?

İnülin; kabızlığı azaltır, bağırsak sorunlarını gidermeye yardımcı olur, bağışıklık sistemini destekler, yararlı bakterileri besler ve sayısını artırır.

Kabızlığı Azaltır

Düzenli ve uygun miktarda inülin tüketimi kabızlığın azalmasına katkıda bulunur. Yaşı ilerlemiş ve kabızlık sorunu yaşayan kişilere bir ay boyunca günde 20 ila 40 gram inülin verilerek yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre bu kişilerde kabızlık sorunu daha az görüldü.

Aşırı Yemeyi Önleyebilir

İnülin çözünebilir bir liftir ve vücudunuzdaki su veya diğer sıvılarla karıştığında jele dönüşür. Jelleşen inülin midenizin çok daha yavaş boşalmasına katkıda bulunarak daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Böylece kan şekerinizi dengeleyerek aşırı yemenizi önleyebilir.

Bağırsak Mikrobiyumundaki Hasarı Giderebilir

Bazı araştırmalar inülinin tip 2 diyabet,  gastrointestinal hastalıklar, obezite ve uzun süreli iştah baskılanması gibi sağlık sorunları nedeniyle bağırsak mikrobiyomunda yaşanan hasarı onarmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. 

Kansere Yakalanma İhtimalini Azaltabilir

Kan şekerini dengelemenin yanı sıra inülinin kolesterolü düşürmeye ve diğer lif türlerinin yapabileceği gibi kolon kanserine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olabileceği düşünülüyor.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirebilir

Araştırmalar inülinin faydalı bakterilerin büyümesini teşvik edebileceğini göstermiştir. İnülin tüketimi, bağırsaklarda doğru ve güçlü bir denge kurulmasına yardımcı olur. Dolaysıyla düzenli ve yeterli inülin alan kişiler daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olurlar ve bu sayede hastalıklardan korunabilirler. 

Kilo Vermeyi Kolaylaştırabilir

İnülinin kilo vermeye yardımcı olabilir. İnülinin zayıflamaya yarımcı olabileceğini gösteren birçok araştırma vardır. Kilo verme süreciyle ilgili bir araştırmada, prediyabeti olan kişilere 18 hafta süresince inülin ya da başka bir lif olan selüloz verildi, diğer bir gruba ise verilmedi. Araştırma sonucuna göre inülin alanlar, 9-18 hafta arasında daha fazla kilo verdi.

Diyabeti Kontrol Etmeye Yardımcı Olabilir

Bazı araştırmalar, bazı türdeki yüksek performanslı inülin alımının diyabet ve diyabete yatkın kişilerde kan şekeri kontrolünü iyileştirebileceğine işaret ediyor. Bir araştırmanın sonuçlarına göre inülin tüketimi, prediyabetli kişilerde karaciğerdeki yağlanmayı azalttı. Yine bazı araştırmalara göre karaciğerdeki yağın azaltılması insülin direncini düşürmeye ve potansiyel olarak tip 2 diyabeti engellemeye yardımcı olabilir. 

Kalp Sağlığına Katkıda Bulunabilir

Yapılan bir araştırma sonucuna göre 8 hafta süresince 10 gram yüksek performanslı inülin alan kadınların trigliseritlerinde ve LDL kolesterolünde önemli düşüşler kaydedildi. Öte yandan bazı araştırmalarda ise trigliseritlerde daha düşük azalma ve diğer etkenlerde iyileşme olmadığı tespit edilmiştir.

İnülin İçeren Besinler Nelerdir?

Peki hangi besinlerde inülin bulunur? Doğal inülin kaynakları arasında hindiba, karahindiba kökü, kuşkonmaz, muz, sarımsak, yer elması, pırasa, soğan, yulaf, soya fasulyesi, buğday ve yabani patates bulunur. 

İnülin Takviyeleri Nasıl Kullanılır?

İnülini takviyeler dışında doğal besinlerden almak sağlığımız açısından güvenli alanda kalmamızı sağlar. Yaklaşık 36.000 bitki türünde inülin bulunmaktadır. Beslenmenize inülin eklerken, yan etkilerin minimalize edilmesi için tüketime küçük miktarlarla başlanması önerilir. İnülin tüketiminin kademeli bir şekilde yavaş yavaş artırılması, vücudun uyum sağlamasını kolaylaştırır. 

Her insanın sağlık koşulları ve yapısı farklı olduğu için miktar ayarlamasını doktorunuza danışmadan kendi başınıza yapmamanız önerilir. 

İnülin Tüketmenin Riskleri

İnülin tipi prebiyotikler genellikle güvenli olarak kabul edilir. Yine de inülin tüketmenin olası zararları arasında şunlar bulunur:

  • Eğer yakup otu ya da kanarya otu olarak bilinen bitkiye alerjiniz varsa hindiba tüketmemeniz gerekir. Çünkü iki bitki de aynı aileden gelir, 
  • Şişkinlik,
  • Kabızlık,
  • Karın krampları,
  • Gaz,
  • İshal,
  • Bağırsak hareketliliği, 
  • Hamileyseniz veya emziriyorsanız hindiba kökenli inülin almadan önce doktorunuza danışmalısınız çünkü bu bitki bazı ilaçlar ve takviyelerle etkileşime girebilir.

İnülin Hakkında Sık Sorulan Sorular

İnülin Ne Demek?

İnülin bazı bitkilerde bolca bulunan, prebiyotik etki gösteren, sindirim sistemine ve bağışıklık sistemine iyi gelebilen bir tür karbonhidrattır. 

İnülin Zayıflatır mı? 

Çözünebilir bir lif olan inülin, vücudunuzdaki su veya diğer sıvılarla karıştığında jele dönüşür. Bu jel ise midenizin çok daha yavaş boşalmasını sağlar. Böylece daha uzun süre tok hissedersiniz ve zayıflamanıza katkıda bulunur. 

İnülin Takviyesi Nedir? 

İnülin takviyesi, inülin içeren kapsül, sakız, tablet ve toz formlarıdır. Bu tarz ürünlerin büyük kısmında kullanılan inülin, sıklıkla hindiba kökünden elde edilir.

İnülin Klirensi Nedir?

İnülin klirensi, böbrek sağlığını değerlendirmek için kullanılan bir testtir. Bu testin ardından ortaya çıkan klirens değeri, böbreklerin ne kadar iyi filtreleme yaptığını gösterir.

İnülin Nedir, Ne işe yarar?

İnülin; bağırsak sağlığına ve bağışıklık sistemine iyi gelen, bitki kaynaklı, prebiyotik etki gösteren bir bileşendir.  

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!