Günümüzde, toplumun beklentileriyle kişisel algı arasındaki uçurum giderek artmaktadır. Görünüşle gerçeklik arasındaki savaş, birçok insanın ruh sağlığını etkileyen ciddi sorunlara yol açıyor. Anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza ve beden dismorfik bozuklukları, bu savaşın travmatik sonuçlarından sadece birkaçı.

Toplumda idealize edilen fiziksel görünüm standartları, birçok kişinin kendini beğenmeme, yetersizlik hissi ve sürekli bir memnuniyetsizlik içinde olmasına sebep olabiliyor. Medya, reklamlar ve sosyal medya platformları, bu standartları pekiştirerek, insanları gerçeklikten uzaklaştırıp, görünüşleri üzerinden değerlendirme eğilimine sürüklüyor.

Anoreksiya nervoza, kişinin vücut ağırlığını sürekli kontrol etme ve yetersiz beslenme durumunu içerirken, Bulimiya nervoza, yemek sonrası telafi etmek amacıyla kusma veya uzun süre kendini aç bırakmak gibi davranışları içerir. Beden dismorfik bozuklukları ise kişinin kusurlu olduğuna dair saplantılı bir inancı içerir. Bu durum, kişinin gerçekten var olmayan bir kusuru sürekli olarak algılamasıyla kendini gösterir. Sonucunda ise kişinin sosyal ortamlardan kaçınmasına, endişe ve depresyona neden olabilir.

Aynaya haddinden fazla bakıyor, hatta gördüğünüz kusurların fotoğrafını çekip dakikalarca da buna bakarak değerlendirme yapıyorsanız olumsuz bir beden algısına sahip olduğunuzu söyleyebiliriz. Bu rahatsızlık son zamanlarda kadınlar kadar erkeklerde de görülmeye başlamışsa da erkeklerin bu durumla daha kolay başa çıktığı tespit edilmiştir. Erkekler fitness yaparak, bu zorluğu atlatabilirken kadınlar estetik gibi geri dönüşü olmayan yollara girmeyi tercih edebiliyor. Yine yapılan araştırmalarda, beden algısı ile yeme bozukluklarının birbiriyle ilişkisi olduğu tespit edilmiştir.

Beden algısı bozulmuş kişilerde beden ile ilişkili memnuniyetsizlik düzeyi arttıkça, kullanılan yöntemler de bir o kadar sağlıksız ve tehlikeli olmaktadır. Bu nedenle oldukça tehlikeli durumlar arz edebilmektedir.

Vücudumla Nasıl Barışabilirim?

Eğer siz de bu sorunun cevabını arıyorsanız en azından olumsuz beden algınızın farkındasınızdır. Bu kendinle barışma yolculuğunuzda güzel bir başlangıç. Vücudu sevmek ve kabullenmek, bir süreç gerektiren ve adım adım ilerleyen bir yolculuktur. İşte vücudunu sevme ve kabullenme konusunda yardımcı olabilecek bazı öneriler:

  • Kendine Karşı Olumlu ve Nazik Ol.
  • Sağlıklı Alışkanlıklar Edin.
  • Gerçek Beklentilerin Olsun.
  • Kendine Bakımı Yatırım Gibi Gör.
  • Kendini Tanı ve Kabul Et.
  • Olumlu ve Aktif Bir Hayat Tarzı Oluştur.
  • Kendine Eleştirel Olmayan Bir Bakış Açısı Geliştir.

Vücudunu sevmek ve kabullenmek, zaman ve çaba gerektiren bir süreçtir. Önemli olan, kendine karşı sabırlı ve nazik olmak ve bu konuda adım atmak için kendine fırsat vermek. Kendini sevgi ve saygıyla kabul ettiğinde, bu duygu diğer alanlarda da hayatına olumlu etki edebilir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!