Yaz tatili renkli anılarla dolu plaj günleri, park ve bahçelerde saatlerce oynanan oyunlar ile geçerken çocuklar için tatilin sona erdiği gerçeğiyle yüzleşmek pek kolay olmayabilir. Uzun bir dinlenme ve eğlence döneminin ardından, okula dönüş stresi çocuklarda çok sık deneyimlenen bir kaygı bozukluğudur. Güneş, deniz ve kum kokusu yerini ders kitaplarına, ödevlere ve projelere bırakırken, çocukların zihinlerinde yeni başlangıçlar ve belirsizliklerle dolu bir dönem için karmaşık duyguların canlanması gayet doğaldır. 

Okula dönüş sürecini çocuğunuz için olumlu bir deneyime çevirmek ve okul yılına iyi bir başlangıç yapmalarını istiyorsanız aşağıdaki 5 alışkanlığı  edinmelerine yardımcı olabilirsiniz. Böylece okula dönüş stresi hafifletilebilir ve çocuğunuz için mümkün olduğunca sorunsuz bir başlangıç yaşanmasını sağlayabilirsiniz. 

Rutinleri yeniden düzenleyin.

Yaz tatilinde çocuğunuzun dinlenmesi için onun uyku düzenine müdahale etmemiş olabilirsiniz. Ancak yaz sürecindeki  uyku düzenini bırakması ve erken uyuyup erken uyanmaya alışması için okullar açılmadan önce çocuklarınızı yeni uyku düzenine alıştırmalısınız. Yeni uyku planlamasını daha eğlenceli bir hale getirmek için görsel materyallerden destek alarak bir tablo hazırlamayı deneyebilirsiniz. 

Bu yılı yeni bir başlangıç olarak düşünün.

Yeni okul yılı demek yeni başlangıçlar demektir! Çocuğunuzu, yeni yılı öğrenme ve büyüme için bir fırsat olarak görmesi konusunda teşvik etmelisiniz. Geçen seneki deneyimlerinden ders çıkararak bu sene daha iyisini yapabileceği konusunda onu cesaretlendirin. Okula dönüşün, heyecan verici bir dönem olduğunu ona hatırlatın. 

Yeni hedefler belirleyin.

Yeni eğitim ve öğretim yılı, çocukların yeni kararlar aldığı bir andır. Ne olmak istediklerine, hedeflerine ve isteklerine odaklanmaya daha eğilimli oldukları bu dönemde onları desteklemek okula dönüş stresini hafifletmeye yardımcı olabilir. Çocuğunuz ile birlikte yeni hedefler belirlemek, onları okula dönüş konusunda istekli hale getirebilir. 

Çocuğunuza seçimler yaptırın. 

Çocuklarınızın hayatları hakkında seçimler yapması onları hem daha sorumlu bireyler haline getirebilir hem de kaygılı ruh halini azaltabilir. Kahvaltıda ya da öğle yemeğinde ne istediğini sormak, okulun ilk günü giyebileceği kıyafetler arasında seçim yaptırmak çocuğunuza iyi hissettirebilir. 

Yardım almaktan çekinmeyin.

Okula dönüş stresi baş edilemeyecek bir boyuta ulaşıyorsa ve siz de bu süreçte kaygılı bir ruh haline girdiyseniz bir terapist ile iletişime geçebilirsiniz. Uzmanlar bu endişelerinizi gidermeniz için yol göstererek size ve çocuğunuza destek olacaktır. 

Okula dönüş psikolojisi ebeveynler ve aileler tarafından ciddiye alınmalı ve eğitim hayatından çocukları uzaklaştırmayacak şekilde yönetilmelidir çünkü okula dönüş onların hayatındaki önemli bir anı temsil etmektedir. Onlara uygun destek ve anlayışı sunmak, bu geçişin daha kolay atlatılmasına yardımcı olabilir. Tatilin sona ermesiyle başlayan ve dönemin ilerleyen haftalarında hafifleyen bu stres, öğrencilere yeni fırsatlar, arkadaşlıklar ve öğrenme deneyimleri sunmaktadır. Bu nedenle, çocukların duygusal dünyalarına özen göstererek, onları motive edici bir şekilde desteklemek, onların okula dönüşteki endişelerini hafifletmek ve bu yeni başlangıcın olumlu yönlerini vurgulamak son derece önemlidir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!