Hamile kadınların özellikle hamileliğin ilk üç ayında başlayan, genellikle tatlı ve ekşi yiyecekler başta olmak üzere birçok farklı besini aşırı bir şekilde yeme isteğine aşerme denir.

Hamilelikte aşerme döneminde kadınlar genellikle tatlı ve ekşi yiyecekler aşerir. Bu besinler arasında sıklıkla çikolata, dondurma, tatlı çeşitleri, tatlı - ekşi meyveler, karbonhidrat içeren besinler ve limon bulunur. 

Bazı kadınlar aşerme döneminde hamburger tarzı fast foood gibi besinler de aşerebilir. Bu tarz besinleri fazla tüketmek ise sağlıksız beslenmelerine yol açar.

Aşerme Neden Olur?

Peki aşerme neden olur? Bazı uzmanlar hamilelikte yaşanan aşırı yeme isteğinin hormonal dengelerin değişmesinden kaynaklandığını savunur. Farklı görüşteki bazı uzmanlara göre ise aşermeye beslenme eksiklikleri neden olur. Yani hamile kadınlar vücutlarında eksik olan vitamin ve mineralleri içeren yiyecekleri yemek isterler.

Hamilelikte Aşerme Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte aşerme genellikle hamileliğin ilk üç ayında başlar. Hamilelikte aşerme süreci kişiden kişiye değişebilir. Bazı kadınlarda aşerme, hamileliğin ilk birkaç haftası içerisinde de başlayabilir. Hamilelik süreci ilerledikçe aşerme giderek azalır ve yok olur. Nadiren bazı kadınlar bebek doğduktan sonra da bir süre bazı besinleri aşerebilir. Bu durum geçicidir.

Hangi Yiyeceğe Neden Aşerilir?

Yiyecek istekleri (aşerme) genellikle vücudun ihtiyaçlarına veya duygusal durumumuza bağlı olarak değişkenlik gösterir ve bu isteklerin arkasındaki sebepler anlaşıldığında daha sağlıklı seçimler yapılabilir. İşte en popüler 10 yiyecek isteği ve anlamları:

Çikolata Aşerme

Çikolata, serotonin seviyelerini artırabilen bileşikler içerir, bu da insanların moralleri bozuk veya stresli olduklarında çikolata istemesini açıklayabilir. Çikolata aşerdiğinizde kakao oranı en az %70,  şeker oranı düşük olan bitter çikolataları tercih edebilirsiniz. Ya da serotoninizi yükseltmek için evcil hayvanınızla ya da sevdiğiniz biriyle sarılmayı deneyebilirsiniz.

Ekmek Aşerme

Ekmek, makarna veya atıştırmalıklar gibi karbonhidratlar için aşerme, düşük kan şekeri seviyelerinin bir işareti olabilir. Karbonhidratlar vücudun ana enerji kaynağı olduğundan, bunlara olan istek hızlı bir enerji artışı ihtiyacını gösterebilir. Elma, muz, portakal, makarna, patates gibi yüksek karbonhidratlı meyve/sebze ve tahıl tüketimine yönlenebilirsiniz.

Tuzlu Aşerme

Tuzlu aşermesi, sodyum gibi elektrolitler veya potasyum gibi minerallerin ihtiyacını gösterebilir. Ayrıca, susuzluk veya düşük kan basıncıyla da ilişkili olabilir. Kuruyemişler gibi besinlere yönelmenize neden olabilir.

Acı Yiyecekler Aşerme

Acı yiyecek aşermesi, metabolizma hızını artırma veya dışkılama problemlerini azaltma isteğinden kaynaklanabilir. Ayrıca acı yiyecekler, endorfin salınımını tetikleyebilir, bu da  ruh halinizde geçici bir mutluluk artışı sağlar. Taze biberler veya turşular gibi mayhoş tatlar deneyebilirsiniz.

Cips Kraker Aşerme

Cips veya kraker gibi çıtır yiyecekler için aşerme, stres veya anksiyete tepkisi olabilir ve tatmin edici bir duyusal deneyim sağlar. Kabuklu kuruyemişleri ya da havuç gibi sert sebzeleri tercih edebilirsiniz.

Kırmızı Et Aşerme

Kırmızı ete aşerme, demir veya protein ihtiyacını gösterebilir. Özellikle kadınlarda yaygın olan demir eksikliği, kırmızı et gibi demir açısından zengin yiyecekler için istek oluşturabilir.

Yağlı Yiyecekler Aşerme

Kızarmış yiyecekler veya yağlı atıştırmalıklara aşerme, rahatlamaya olan bir arzuya işaret edebilir. Bu istekleri avokado veya fındık gibi daha sağlıklı yağ kaynaklarıyla dengelemek önemlidir.

Peynir Aşerme

Peynir gibi süt ürünlerine aşerme, kalsiyum veya yağ ihtiyacını gösterebilir. Ancak, bu istek aynı zamanda laktoza veya belirli süt proteinlerine karşı bir duyarlılıkla ilişkili olabilir.

Balık Aşerme

Omega-3 yağ asitlerine ihtiyacınız olabilir. Balık, özellikle somon, sardalya, hamsi, uskumru gibi yağlı balıklar, omega-3 yağ asitlerince zengindir. 

Kek Aşerme

Kek, yumuşaklığından dolayı çeşitli duygusal veya psikolojik ihtiyaçlarınız olduğunu gösterebilir veya sadece şeker ihtiyacınızı karşılamak isteyebilirsiniz.

Yiyecek krizlerinin üstesinden gelmenin en iyi yolu, yerine ne yenmesi gerektiğini bilmektir. Bu şekilde, daha sağlıklı bir alternatifi tercih edebilirsiniz. Ayrıca, yemek krizlerinden uzak durmak için stresi azaltın, yeterince uyuyun, bol su için ve düzenli egzersiz yapın.

Aşerme İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Hamilelik Aşermesi Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte aşerme genellikle gebeliğin ilk üç ayında başlar. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde giderek azalır ve kaybolur. 

Aşerme Ne Zaman Olur?

Aşerme hamileliğin ilk üç ayında yoğun bir şekilde olur ve ilerleyen dönemlerde ise azalarak devam eder. 

Hamilelikte Aşerme ve Cinsiyet

Hamilelikte aşerilen besinleri türü ile bebek cinsiyeti arasında kanıtlanmış herhangi bir bağ yoktur. 

Aşerme İlk Haftada Olur mu?

Bazı kadınlar hamileliğin ilk haftasında bile aşerdiği olur. Hamileliğin ilk haftasında aşerme sık görülmese de yaşanabilir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!