İrem Burcu Kurşun – Uzman Klinik Psikolog

Ağrı vücudumuzda bir şeylerin ters gittiğine dair bize uyarı veren belirtilerden bir tanesi. Vücutta meydana geldiği yere göre doktorunuza danışmalı ve sorunun ne olduğuna bakmalısınız. Eğer doktorunuz yapılan tüm tetkiklere rağmen bedensel olarak bir hastalığınız olmadığını söylüyorsa o zaman ağrılarınız psikolojik durumlarla ilişkili olabilir.

Ruhsal olarak bizi etkileyen ancak kaçtığımız, bastırdığımız duygular, düşünceler, olaylar bir noktada bedende kendini göstermeye başlayabilir. Ağrı deneyimi ve ağrı yönetimi kişiden kişiye değişebilir. Bu noktada ağrılarımızı ifade etmede karşımızdan gördüğümüz empati psikolojik açıdan önemli.

Ağrıların neyle ilgili olduğunu net bir şekilde keşfetmek için ruh sağlığı uzmanını ziyaret etmek önemlidir. Bu duruma tam olarak müdahale edebilmek için konunun çeşitli şekillerde ele alınması ve kişiye özel olarak değerlendirilmesi gerekir.

Ağrının varlığına anlam yüklemek psikolojik algımızla ilişkili ise o zaman özellikle felaketleştirme senaryolarından kaçınmak gerekir.

Gerçeklere odaklanmak ve doğru bilgi kaynaklarına ulaşmak önemli.

Baş ağrısı internette arandığında beyin tümörüne kadar uzanan bir liste ile karşılaşılabilir.. Bu durum bireyin kaygısını daha da arttırabilir. O nedenle herhangi bir yerden her okuduğumuza, benzer olayları yaşayan insanlardan her duyduğumuza inanmamak gerekiyor. Çünkü herkes kendi benzersiz deneyimi sonucunda yaşadıklarını aktarıyor. Bu sizin de aynı şekilde aynı şeyleri yaşayacağınızı göstermez.

Destek almaktan çekinmeyin

Sosyal destek almak ve uzman görüşmesine gitmek için yanınızda birinin olmasını tercih edebilirsiniz. Bireysel durumlar ne kadar tek başına yaşanırsa atlatmak o kadar zor olabilir.

Ağrıyı nasıl algıladığınız önemli

Her ne kadar bireysel olarak süreci yaşasanız da ağrı algınızı abartmamalı ya da küçümsememelisiniz. Aşırı kaygılı olmak bireyi rahatsız ederken ağrıyı hiçbir şekilde önemsememek var olan bir hastalığın gözden kaçmasına da neden olabilir. Ağrıyla ilgili kontrol edebildiğiniz kısımlara odaklanın.

Doktorunuz tarafından verilen ilaç ve egzersiz programlarına uyun. Uykunuzu ve beslenmenizi düzenleyin. Stres tetikleyicilerinizin farkında olun.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!