Uzun saatler boyunca masa başında çalışmak veya telefon ekranına bakarak zaman geçirmek, omurga sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Kamburluk olarak adlandırılan rahatsızlık da en sık karşılaşılan omurga sağlığı sorunlarından biridir. Kamburluk, omurganın normalden fazla öne veya yukarı kavis yapması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Kamburluğa yol açan duruş bozukluklarına karşı farkındalık oluşturulması ve omurga sağlığını iyileştiren egzersiz programları ile bu rahatsızlığın hafifletilmesi ve ilerleyişinin önlenmesi mümkündür.  İşte duruşunuzu düzeltecek ve omurga sağlığınızı iyileştirecek en iyi 4 egzersiz! 

 

Bir zemine bağdaş kurarak dik bir şekilde oturun. Ardından elinizle dizinizden destek alarak sağ tarafınıza doğru dönün. Sırtınızı esnetebildiğiniz kadar esnetin. Bu pozisyonu 10 saniye koruyun ve aynı hareketi sol taraf için tekrarlayın. 

 

 

 

Bacaklarınızı omuz hizasında açarak dik bir şekilde durun. Ardından öne doğru eğilin ve avuçlarınızı yere değdirmeye çalışın. Bu esnada başınızın yere doğru baktığından emin olmalısınız. 5 saniye boyunca bu pozisyonu koruyun ve aynı hareketi 3 set tekrarlayın. 

 

 

 

Kedi-deve egzersizi olarak bilinen bu yoga pozu için öncelikle dizleriniz ve elleriniz üzerinde çöküp emekleme pozisyonuna gelmelisiniz. İlk olarak başınızı yere doğru eğerken sırtınızı olabildiğince yukarı doğru kaldırın (deve). Ardından başınızı tavana doğru kaldırın ve sırtınızı çukurlaştırın (kedi). Hareketi yavaş bir şekilde 30 saniye boyunca tekrarlayın. 

 

Yüz üstü bir şekilde yere uzanın ve kollarınızı ileri doğru uzatın. Ardından vücudunuzun üst kısmını yukarı doğru kaldırmalısınız ve eş zamanlı olarak başınızı da olabildiğince geriye doğru hareket ettirmelisiniz. Bu pozisyonu 30 saniye boyunca koruyun ve 3 set tekrar edin.

 

 

Kamburluk, günümüzde çok sık karşılaşılan bir omurga sağlığı sorunudur ve tedavi edilmezse ilerleyip ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Doğru egzersizler ve düzenli tekrarlar ile kamburluğun üstesinden gelebilirsiniz. İlk adım, doğru duruş alışkanlıkları edinmektir. Bunun dışında egzersizler ve doğru oturma pozisyonları gibi basit ama etkili yöntemlerle kamburluğu azaltmayı hedeflemelisiniz. Eğer kamburluğunuz daha ciddi bir seviyede ise bir fizyoterapistten destek almanızı öneririz. Sırt sağlığına özen göstermenin; genel sağlığınızı desteklemenin ve yaşam kalitenizi artırmanın önemli bir parçası olduğunu unutmamalısınız!

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!