Yaygın olarak "pembe göz" olarak bilinen konjonktivit, her yaştan insanı etkileyen yaygın bir göz rahatsızlığıdır. Gözün beyaz kısmını kaplayan ve göz kapaklarının iç yüzeyini kaplayan ince, şeffaf zar olan konjonktivanın iltihaplanması ile karakterizedir.

Konjonktivit Çeşitleri

Konjonktivit genel olarak üç nedenden kaynaklanabilir. Bu hastalığın nedenini anlamak, doğru tedavi yönetimini seçmek için oldukça önemlidir. 

A. Viral Konjonktivit

Viral konjonktivit genellikle adenovirüsler gibi yaygın virüslerden kaynaklanır ve oldukça bulaşıcıdır. Genellikle etkilenen gözde kızarıklık, sulu akıntı ve rahatsızlıkla sonuçlanır. Viral konjonktivit, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına eşlik edebilir.

B. Bakteriyel Konjonktivit

Bakteriyel konjonktivite, çoğunlukla Staphylococcus veya Streptococcus türleri olmak üzere bakteriler neden olur. Uyku sonrası göz kapaklarında kızarıklık, sarı veya yeşil akıntı, kabuk oluşması gibi belirtilere yol açar. Bu tip konjonktivit de bulaşıcıdır.

C. Alerjik Göz Nezlesi

Alerjik konjonktivit, polen, toz akarları veya evcil hayvan kepeği gibi maddelere karşı alerjik reaksiyonun bir sonucu olarak ortaya çıkar. Tipik olarak her iki gözü de etkiler ve kaşıntı, kızarıklık ve sulu akıntı ile karakterizedir. Bulaşıcı değildir.

Konjonktivitin Nedenleri Nelerdir?

Viral konjonktivit, enfekte kişilerle, kontamine yüzeylerle doğrudan temasla veya kontamine ellerle gözlere dokunulmasıyla bulaşabilir. Ayrıca enfekte bir kişinin öksürmesi veya hapşırması sırasında solunum damlacıklarından da kaynaklanabilir.

Bakteriyel konjonktivit genellikle kontamine göz salgılarıyla veya enfekte gözle temas eden nesnelerle doğrudan temas yoluyla yayılır. Kötü el hijyeni bulaşmanın yaygın bir nedenidir.

Alerjik konjonktivit, havadaki alerjenlere karşı alerjik bir reaksiyonla tetiklenir. Bu alerjenler gözlerle temas ettiğinde bağışıklık sistemi histamin salgılar ve bu da kaşıntı ve kızarıklık gibi karakteristik semptomlara yol açar.

Konjoktivitin Belirtileri Nelerdir? 

A.  Gözde Kırmızılık

Konjonktivitin en belirgin semptomlarından biri etkilenen göz(ler)de kızarıklıktır. Konjonktivadaki kan damarları genişler ve iltihaplanır, bu da göze pembe veya kırmızı bir görünüm verir.

B. Göz Akıntısı

Akıntının türü nedene bağlı olarak değişebilir. Viral konjonktivit sıklıkla sulu akıntıyla sonuçlanırken bakteriyel konjonktivit daha kalın, sarı veya yeşil akıntıya neden olur. Alerjik konjonktivitte berrak, sulu akıntı olabilir.

C. Kaşıntı ve Tahriş

Kaşıntılı veya tahriş olmuş gözler alerjik konjonktivitin yaygın belirtileridir. Hastalar ayrıca gözlerinde yabancı cisim hissi veya kum hissi yaşayabilir.

D. Gözde Şişme

Göz kapaklarının özellikle sabahları şişmesi tüm konjonktivit türlerinde ortaya çıkabilir. Buna kirpiklerde kabuklanma da eşlik edebilir.

Konjoktivit Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir?

Konjonktivit tanısı tipik olarak gözün fizik muayenesi ve semptomların tartışılmasıyla konur. Bazı durumlarda, spesifik nedeni belirlemek amacıyla laboratuvar testleri için göz akıntısından bir örnek alınabilir.

Konjonktivit tedavisi hastalığın nedenine bağlıdır:

Viral Konjonktivit: Tipik olarak bir veya iki hafta içinde kendi kendine düzelir. Yapay gözyaşları ve soğuk kompresler rahatsızlığın giderilmesini sağlayabilir.

Bakteriyel Konjonktivit: Genellikle bir sağlık uzmanı tarafından reçete edilen antibiyotik göz damlaları veya merhemlerle tedavi edilir.

Alerjik Konjonktivit: Alerjenlerden kaçınarak, antihistaminik göz damlaları kullanarak ve bazen ağızdan antihistaminikler alarak tedavi edilir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!