Kanser, hücrelerin anormal bir şekilde büyüyüp çoğalması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu anormal büyüme ve çoğalma, hücrelerin işleyişini kontrol eden genlerdeki değişikliklerle tetiklenebilir. Bununla birlikte kanserin kendisi, ebeveynlerden çocuklara aktarılmaz. Yalnızca kanser riski olan bir genetik mutasyon ebeveynin yumurta ya da sperm hücresinde bulunuyorsa çocuğa aktarılabilir ve bu çocuklarda topluma göre ilgili kanserin görülme olasılığı topluma göre yükselmiş olur.

Genetik Kanser Nasıl Olur?

Genler, DNA’nın belirli bir kısmını oluşturan nükleotid dizisidir. DNA’ da meydana gelen  genetik mutasyonlar, kanserin oluşumuna, büyümesine ve yayılmasına yardımcı olmaktadır. DNA değişiklikleri rastgele hatalardan, tütün dumanı ya da güneşten gelen UV ışınları gibi kanserojen maddelerden kaynaklanabilir. Bu genetik mutasyonlar tek başına zararlı olmayabilir ancak zaman içinde birikmesi sağlıklı hücreleri kanserli hücrelere dönüştürebilir.

Bu kansere bağlı genetik değişiklikleri miras almanız, yüzde yüz kanser olacağınız anlamına gelmemektedir. Sadece kanser riskini artırmaktadır. Unutulmamalıdır ki tüm kanserlerin yalnızca %10’a kadarı kalıtsal genetik değişikliklerden kaynaklanır. 

Kanser Geni Kimden Gelir?

Genetik kanser riski, ebeveynlerin yumurta veya sperm hücrelerinde bulunan genetik değişikliklerden kaynaklanır. Eğer bir ebeveynde kansere neden olabilecek genetik bir değişiklik varsa, bu değişiklik çocuğa da geçebilir. Örneğin, eğer bir ebeveynde BRCA genlerinde bir mutasyon varsa bu mutasyon çocuğa aktarılarak kanser riskini artırabilir. Ancak kalıtımsal kanser riskine sahip olmak kesinlikle kanser gelişeceği anlamına gelmez. 

Ailede birkaç akrabaya kanser teşhisi konulması, ailede mutlaka kansere bağlı gen mutasyonu olduğu anlamına gelmez. Kusurlu geni kalıtsal olarak taşıyan ailelerde çoğu zaman belirli bir kanser türü bulunmaktadır. Ayrıca aşağıdakiler de ailede genetik olarak kanser riskini artırır:

  • Aile üyelerinde gençken gelişen kanser öyküsü olması,
  • Aynı soydan olan yakın akrabalarda kanser geçmişi olması
  • Aynı kanser türünün o ailede birden fazla kişide mevcudiyeti
  • Akrabalarınızın genetik testlerinde bir gen hatası olması

Genetik kanser riski taşıyan bireylerin, düzenli sağlık kontrolleri ile kanser risklerini yönetmeleri önemlidir. Bununla birlikte hava kirliliği, tütün kullanımı gibi farklı faktörler de kanser riskini artırabileceğinden sağlıklı bir yaşam stili edinmeleri gereklidir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!