Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), tüm dünyada milyonlarca kişinin mücadele ettiği önemli bir solunum yolu rahatsızlığıdır. Her yıl kasım ayında bu zorlu solunum hastalığına, hastalığın bireyler üzerindeki etkisine, KOAH’lı kişilerin yaşam kalitesini ve semptomlarını iyileştirmek için yapılması gerekenlere “Dünya KOAH Günü” hatırlatması ile ışık tutuluyor.

KOAH’ın Yaygınlığı

KOAH; kronik bronşit ve amfizemi kapsayan, dünyada 300 milyondan fazla insanı etkileyen önemli bir küresel sağlık sorunu haline geldi. Hava kirliliğinin yüksek olduğu ülkeler başta olmak üzere dünyanın her yerinde bu hastalıkla mücadele eden kişi sayısı ise her geçen gün artıyor.

KOAH’ın Sebepleri ve Risk Faktörleri

KOAH, çoğunlukla çevresel faktörlerden dolayı ortaya çıkan bir hastalıktır. Ancak bazı durumlarda genetik yatkınlık da bu hastalığın görülmesine neden olabilir. En yaygın nedenler ve risk faktörleri ise şu şekilde sıralanabilir:

Sigara Kullanımı

Tütün dumanına maruziyet KOAH'ın önde gelen nedenleri arasında yer alır ve vakaların yaklaşık %90'ından sorumludur. Dumandaki zararlı kimyasallar solunum yollarında iltihaba ve hasara neden olarak kronik ve geri dönmeyen sağlık problemlerine sebep olabilir.

Çevresel Etkiler

Toza, kimyasallara ve tütün dumanına maruz kalmak KOAH'ın ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu sebeple inşaat ve tarım gibi sektörlerde çalışanların KOAH riski daha fazladır. Bu konuda farkındalık oluşmalı ve iş yeri güvenlik önlemleri artırılmalıdır.

Genetik

Kalıtsal bir durum olan Alfa-1 Antitripsin Eksikliği erken başlangıçlı KOAH'a yol açabilir. Genetik yatkınlıklar kişiselleştirilmiş sağlıklı yaşam planı için çok önemlidir ve göz ardı edilemez.

Hava Kirliliği

Yüksek düzeyde hava kirliliğine maruz kalmak, KOAH'ın gelişmesine ve alevlenmesine neden olur. Araç egzozu ve endüstriyel prosesler gibi kaynaklardan yayılan ince partikül madde (PM2.5), akciğerlerin derinliklerine nüfuz ederek iltihaplanmaya neden olabilir ve mevcut solunum koşullarını kötüleştirebilir. Kötü hava kalitesine sahip kentsel alanlar daha yüksek KOAH riski teşkil etmektedir. Çevre düzenlemelerine ve hava kirliliğini azaltmaya yönelik bireysel çabalara duyulan ihtiyaç ise her geçen gün artmaktadır!

Solunum Yolu Enfeksiyonları

Özellikle erken çocukluk döneminde sık görülen solunum yolu enfeksiyonları, yaşamın ilerleyen dönemlerinde KOAH riskini artırabilir. Zatürre ve bronşit gibi enfeksiyonlar solunum yollarında kalıcı hasara neden olarak kronik solunum rahatsızlıklarına zemin hazırlayabilir. Yeterli aşılama, hijyen uygulamaları ve solunum yolu enfeksiyonlarının hızlı tedavisi bu riskin azaltılmasında çok önemlidir.

KOAH Belirtileri Nelerdir?

KOAH yavaş yavaş ortaya çıkar. Sürekli öksürme, balgam çıkarma, gürültülü soluk alıp verme, fiziksel aktiviteler sırasında nefes darlığı ve hırıltı yaygın görülen semptomlardır.

KOAH Teşhisi ve Tedavisi

Doğru tanı, akciğerlerin ve hava akım hızını ölçen solunum fonksiyon testlerini içerir. Bu testler, tıbbi öykü ve görüntülemeyle birlikte KOAH'ın evresinin belirlenmesine yardımcı olur. KOAH tedavi sürecinin asıl amacı semptomları tedavi ederek hastaya günlük hayatında ihtiyaç duyduğu konforu sağlamaktır. Sigarayı bırakma ve egzersiz gibi yaşam tarzının değişmesi hastalığın seyrinde önemli bir rol oynamaktadır.

KOAH Farkındalığı Nasıl Oluşturulur? 

Dünya KOAH Günü, bu hastalığın belirtilerini anlamak ve erken teşhise imkan tanımak için bir farkındalık sağlar. KOAH günü boyunca hastalıkla mücadele eden kişilerin hikayeleri, tedavi süreçleri ve deneyimleri paylaşılabilir bu hastalığa dair farkındalık oluşturulabilir. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!