İçindekiler

Yoga esnekliğinizi ve dengenizi geliştirerek sağlıklı bir vücut yapısına sahip olmanızı sağlar.  Bununla birlikte kendine özgü nefes teknikleri ile stresinizi azaltmaya yardımcı olur. Araştırmalar yoga hareketlerinin stresi, kaygıyı, depresyonu ve kronik ağrıyı azaltıp, uyku kalitesini artırmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.

Yogaya, içerdiği egzersizler ve nefes teknikleriyle stresli ruh hallerini hafiflettiğinden dolayı son zamanlarda daha sık başvuruluyor. Esneme hareketleri sayesinde kalçalar ve omuzlar da dahil vücudunuzdaki gerilim azalır. Zihninizde sürekli dönüp duran düşünceler uzaklaşır. Bu yazımızda kendinizi daha iyi hissettirecek yoga hareketleri hakkında detaylı bilgiler vereceğiz! 

Yoga Hareketleri

1) Meditasyon Oturuşu 

Yoga hareketleri arasında en basiti olan bu poz için bağdaş kurarak yere oturun ve avuçlar yukarı bakacak şekilde ellerinizi dizlerinizin üzerine yerleştirin. Olabildiğince dik oturun ve gözlerinizi kapatarak derin bir nefes alın. Aklınızı tüm düşüncelerden arındırmaya odaklanın. 

 

 

 

 

2) Çocuk Pozu 

Dizlerinizi bükerek bacaklarınızı kalçanızın altına alın. Ardından kollarınızı ileri doğru uzatarak tüm üst vücudunuzu yere yatırın. Bu hareketi yaparken alnınız yerde, elleriniz de uzanabildiği kadar ileride olmalı. Başlangıçta sırt ve bacak kaslarınızda bir gerginlik hissedebilirsiniz. Ancak bir süre sonra vücudunuz esneyecek ve gevşemeye başlayacaksınız. 

 

 

 

3) Kedi-Deve Duruşu 

Başlangıçta elleriniz ve dizleriniz yerde olacak şekilde emekleme pozisyonuna geçin. Nefes vererek sırtınızı yukarı doğru kaldırın (kamburlaştırın) ve başınızı öne doğru eğin. Bu pozisyonda 10 saniye bekledikten sonra nefes alın, kalçanız ve başınızı yukarı doğru kaldırırken belinizi çukurlaştırarak sırtınızı aşağıya doğru indirin (kedi duruşu). Kedi duruşunu da 10 saniye koruyun ve kedi-deve döngüsüne 10’ar saniye ara ile 10 tekrar yapın. Bu sayede omurganız rahatlayacak ve stresi azaltacak!

 

4) Bacak Esnetme 

Yere oturun ve sağ bacağınızı öne uzatın. Sol ayağınızın tabanını sağ uyluğunuzun üst kısmına getirin. Ellerinizi ileri doğru uzattığınız bacağın iki yanına koyun ve öne doğru eğilebildiğiniz kadar eğilin. 5-6 nefes kadar bu pozisyonda kalın ve diğer bacak için aynı hareketi tekrar edin. Bu hareket sizi sakinleştirecek, kaygılı ruh halinizi hafifletecektir.  

 

 

 

5) Köprü 

Sırt üstü uzanın ve iki elinizi de avuçlar zemine gelecek şekilde yanlara koyun. Ayaklarınızı kalça genişliğinde açın ve ayak tabanınızın yerle temasını kesmeden göğsünüzü, kalçanızı ayaklardan aldığınız destekle yukarı kaldırın. 10 saniye bu pozisyonu koruyun ve gevşeyin Yorgunluk, uykusuzluk, anksiyete gibi sorunlara iyi gelecek bu poz bacakların ve sırtın esnemesine de yardımcı olur. 

 

Bu hareketlerin birçoğu omurgaya binen stresi azaltmada etkilidir.  Zihni sakinleştirmek ve kötü düşüncelerden arınmak için harekete gerçekten odaklanmanız gerektiğini unutmayın. İlk günlerde zorunlu bir rahatlatma çabası gibi görünse de zaman için de alışacaksınız ve bu yoga hareketleri hem bedeninize hem de zihninize iyi gelecek! 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!