Yoga, bale, jimnastikten ilham alarak yaratılan pilates, vücuttaki tüm ana kas gruplarını çalıştıran ve vücut dengesini destekleyen bir egzersizler bütünüdür. Duruş, esneklik, güç ve dengeyi geliştiren pilates hareketleri sayesinde daha sağlıklı bir yaşama adım atabilirsiniz. 

Pilates Nedir? 

Joseph Pilates isimli jimnastikçi ve vücut geliştirici, çocukken yaşadığı zorluklardan ve jimnastikçi babasından ilham alarak pilates egzersizlerini geliştirmiştir. Yaralı askerlerin, sporcuların, dansçıların vücudunun daha dayanıklı ve esnek olması için onlarla birlikte çalışarak egzersizleri ve aletleri geliştirmiştir. Aletli ve aletsiz pilatesin temellerini atan Joseph Pilates’in egzersizleri kısa zamanda tüm dünyaya yayılmıştır. 

Bugün pilates aletli, aletsiz ve aerobik, aerobik olmayan egzersizler olarak sınıflandırılıyor. Ancak hepsinin orta noktası, “odaklanmadır.” Diğer egzersiz türlerinin aksine pilates vücudunuzu terletene kadar çalıştırmaz. Bunun yerine yoğun konsantrasyon ile kaslarınızı güçlendirmeye odaklanır. Bireylerin ihtiyaçlarına uygun farklı egzersiz rutinleri gerektiğinden bir uzman eşliğinde özelleştirilmiş egzersiz programını takip etmek en iyisi olacaktır. 

Pilates Ne İşe Yarar?

Pilatesin sağladığı faydalar saymakla bitmez ancak özetlemek gerekirse pilatesin 7 faydasını vurgulayabiliriz. 

1.Duruşu iyileştirir.

Dik oturmayı hepimiz arzulasak da gün içinde farkında olmadan duruşumuz kamburlaşıyor. Pilates vücudumuzun hizalanması ve eklemlerdeki ideal hareket açıklığını iyileştirerek duruşumuzu geliştirmeye yardımcı olur. 

2.Sırt, boyun ve omuz ağrılarını azaltır.

Düzgün olmayan bir duruş sırt, boyun ve omuz ağrılarına da neden olur. Pilates, kasları rahatlatıp güçlendirerek ve onlara esneklik kazandırarak ağrıları hafifletir. 

3.Vücudunuzu şekillendirerek forma sokar.

Pilates tüm ana kas gruplarına odaklanmayı ve bu kasları harekete geçirmeyi amaçlar. Böylece yağlanma azalır ve kas oranı artış gösterir. 

4.Esnekliği artırır. 

Vücudu güçlendirmek ve kas yoğunluğunu artırmak üzere yapılan pilates egzersizine eklenen esneme hareketleri sayesinde vücudun esnekliği artar. Esneklik, kişiyi olası kaza ve yaralanmalardan korur. 

5.Spor performansını iyileştirir.

Profesyonel ya da amatör bir şekilde sporla ilgileniyorsanız, egzersiz programınıza pilates hareketlerini eklemek performansınızı artıracaktır. Artan esneklik, kas kütlesi ve dengeli bir merkez birçok spor dalından kişiye fayda sağlar. 

6.Enerjiyi artırır.

Nefese odaklanmanızı amaçlayan pilates egzersizleri, solunum ve dolaşım sistemlerini destekler. Solunum sisteminin oksijenlendirdiği kanı dolaşım sistemi vücudunuza pompalar. Pilates egzersizleri esnasında oksijen alışverişi ve kan dolaşımı uyarılır. Böylece kendinizi yorgun değil daha enerjik hissedersiniz.

7.Vücut farkındalığını geliştirir.

Pilates yalnızca fiziksel yararlar sunan bir program değil aynı zamanda zihinsel bir uygulamadır. Vücudunuza odaklanmanızı sağlayarak farkındalığınızı artırmaya yönelir. Proprioseptif duyu gelişimi, hareketlerimizi ve duruşumuzu daha iyi kontrol edebilmemize olanak tanır. Bu da vücut yaralanmalarının önüne geçmeye, düşmeleri önlemeye ve aşırı yemeyi engellemeye kadar varabilir. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!