Bu tedavi yönteminde uzmanlar tarafından belirlenen pilates egzersizleri, hastanın özel ihtiyaçlarına göre uyarlanır. Ameliyat geçirip fizik tedaviye ihtiyaç duyanlar, skolyozu olanlar, çeşitli yaralanmalar sonucu deforme olan kas ve kemiklere sahip olanlar ya da sporcular klinik pilatese gereksinim duyabilir. 

Pilates, 20. yüzyılın başında Alman Joseph Pilates tarafından yaralanmaları tedavi etmek amacıyla uygulanmaya başlandı. Klinik pilates de bu metodun tedavi amacıyla tıbbi bir yaklaşımla uyarlanmış versiyonudur. Özellikle boyun, sırt ve bel ağrılarını gidermeye odaklanan klinik pilates duruşun iyileştirilmesi, kasların kuvvetlendirilmesi ve esneklik kazandırılması gibi faydalara da sahiptir.  Ortopedik rahatsızlıklar yaşayanlar, duruş bozukluklarına sahip olanlar ya da yaşlanmaya ve yaralanmalara bağlı ağrıları olanlar klinik pilatese başvurabilirler. 

Klinik pilates egzersizleri yavaş ve kontrollü hareketler ile ana kas gruplarını hedefler. Core merkezini güçlendirmeye yardımcı olurken denge ve koordinasyonun iyileştirilmesini de sağlar. Yaşlanmaya bağlı ortaya çıkan sırt, boyun, diz ve kalça ağrıları şikayetleri için de klinik pilatese başvurulabilir. İleri yaşlarda daha kontrollü hareketler yapmanız gerektiğinden bir uzman gözetiminde pilates egzersizlerini gerçekleştirmek daha güvenli olacaktır.

Egzersizler reformer, cadillac, pilates bandı ve topu gibi pilates aletleriyle desteklenebilir. Bu aletler egzersizleri özelleştirmeye ve her hastanın ihtiyaçlarına uygun kişiye özel tedavi planı oluşturmaya yarar. Bu aletlerin kullanılmadığı anlarda da egzersizler yoga matı ya da minderi üzerinde gerçekleşebilir. Peki klinik pilates hangi durumlarda yapılmalıdır? 

1) Hamilelik 

Klinik pilates hamile kadınlara birçok yönden fayda sağlayabilir. Bu egzersizler, hamilelik boyunca kadınların yaşadığı değişimleri onlar için kolaylaştırabilir. Pelvik taban kaslarının ve belin güçlenmesini destekleyerek doğum anında ve doğum sonrasında yaşanacak ağrıları azaltabilir. Doğumdan sonra da doktorun önerdiği bir zamanda klinik pilates egzersizlerine geri dönülebilir. 

2) Ortopedik Yaralanmalar

Çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelen yaralanmaların iyileşme süreci, klinik pilates egzersizleri ile hızlandırılabilir. Ortopedik yaralanmaların neden olduğu ağrılar ve hareket kısıtlılığı bu egzersizler sayesinde iyileştirilir. 

3) Duruş Bozuklukları

Skolyoz gibi omurga eğriliklerinin önlenmesinde ya da ilerlemesinde klinik pilates egzersizleri oldukça faydalıdır. Üstelik masa başında çalışan kişilerde gözlemlenen postür bozuklukları da bu egzersizler ile iyileştirilebilir. 

4) Nörolojik Hastalıklar 

Kadın sağlığı ve ortopedik rahatsızlıklar dışında klinik pilates; parkinson, multiple skleroz, serebral palsi gibi nörolojik rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılır. Merkezi sinir sistemi ve periferik sinir sistemi hastalıklarının neden olduğu fiziksel fonksiyon bozukları, egzersizler sayesinde hafifletilebilir. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!