Pelvik taban kasları idrar ve dışkı tutma, cinsel fonksiyonlar ve genel vücut dengesi açısından önemlidir. Bu yüzden kegel egzersizleri vücudumuzu, çeşitli işlevlerini sağlıklı bir biçimde yerine getirmesi için destekler. Bu yazıda kegel egzersizlerinin nasıl yapılacağı ve faydaları hakkında ayrıntılı bilgilere yer vereceğiz. 

Yaşınız ilerledikçe, kilo alma durumunda, hamilelik ve doğum sonrasında, jinekolojik cerrahi ya da prostat ameliyatı sonrasında idrar kaçırma ve bağırsak kontrolü sorunları gün yüzüne çıkabilir. Bu rahatsızlıkları kontrol altına almak için kegel egzersizlerini düzenli olarak tekrarlamanız gerekir. Kegel egzersizleri rahim, mesane ve bağırsak altındaki kaslarınızı güçlendirmeye yarar. Egzersizleri yapmayı bıraktığınızda semptomlarınız geri gelebilir. 

Kegel egzersizlerini hamilelik döneminde yapmanız, doğum sonrası idrar kaçırma problemi yaşama şansınızı da azaltacaktır. Üstelik normal doğum yapacak olan kadınlar için de pelvik taban kaslarının güçlenmesi önemlidir. Hamilelik dışında cinsel fonksiyonları da iyileştirmeye yardımcı olan kegel egzersizleri hem kadınların hem de erkeklerin cinsel performansını artırabilir.

Pelvik Taban Kasları Nasıl Bulunur? 

Pelvik taban kaslarınızı bulmak için idrarınızı yaparken durdurmaya çalışın. Bu durdurma işlemini yapmanızı sağlayan kaslar, pelvik taban kaslarınızdır. Bulduktan sonra egzersizlerinizi daha doğru yapabilirsiniz. Yürürken, otururken ve ayakta dururken tekrarlayabilir, ekstra bir hazırlık sürecine gerek kalmadan uygulayabilirsiniz.  

Kegel Egzersizleri Nasıl Yapılır? 

Sırt üstü uzanın ve dizlerinizi bükün. Ayaklarınızı zemine düz bir biçimde yerleştirin. Pelvik taban kaslarınızı 5 saniye boyunca sıkın ve bırakın. Bu işlemi 10 kez tekrarlayabilirsiniz. Gün içinde de sabah, öğlen ve akşam olmak üzere 3 kez yineleyebilirsiniz. Egzersizi yaparken derin nefes almayı ve vücudunuzu gevşetmeyi unutmayın. 

Kegel egzersizleri yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunur. İdrar yaparken yarıda kesip devam etme uygulamasını çok sık tekrarlamamalısınız çünkü bu mesane ve böbreklerde hasara neden olabilir. Ayrıca yanlış ya da çok kuvvetli yapmak da kadınların vajinal kaslarının aşırı kasılmasıyla sonuçlanabilir ve bu da cinsel ilişki esnasında ağrıya sebep verebilir. 

Kegel egzersizlerine başladıktan birkaç ay sonra idrar kaçırma ve bağırsak kontrolü gibi sorunlarınızın düzelmesi beklenir. Eğer kegel egzersizlerini doğru şekilde yaptığınızdan emin olamazsanız doktorunuza danışabilirsiniz.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!