Omurganın baskısı nedeniyle fıtıklaşan diskler kişilerin hayatını zorlaştırıp yaşam kalitesini azaltabilir. Bel fıtığı yaş, cinsiyet, sigara kullanımı ve ağırlık kaldırma gibi risk faktörlerine sahiptir. Ancak düşük yoğunluklu egzersizler, esneme hareketleri, düzenli yürüyüşler bu bel fıtığını ve neden olduğu ağrıları hafifletmeye yardımcı olabilir. Üstelik bel fıtığı egzersizleri omurga sağlığını da iyileştirerek boyun ve sırt esnekliğini destekleyebilir. 

Bel fıtığı için egzersizler ağrılarınızı kontrol etmeye yardımcı olarak iyileşme sürecinizi hızlandırıp bel fıtığının tekrar etmesini ya da problemlerin ilerlemesini önleyebilir. Fıtık yalnızca belde değil boyunda, kollarda, sırtta da rahatsızlıklara sebep olabilir dolayısıyla egzersizler bu sorunların da giderilmesine yardımcı olur. 

Boyun Egzersizleri 

  • Bir sandalyeye sırtınız dik olacak biçimde oturun ve çenenizi göğsünüze doğru hareket ettirin. Boynunuzun arkasında gerginliği hissedene kadar çenenizi indirin (gıdığınızı çıkarır gibi) ve ardından tam tersi yönde hareket ettirerek nötr pozisyona gelin. Bu hareketi günde 2 kez, 10-15 tekrar yapın.  
  • Başınızı önce sola (sol kulağınızı sol omzunuza doğru götürün) ve sonra sağa doğru (sağ kulağınızı sağ omzunuza doğru götürün) yatırın. Bu egzersizi de günde 2 kez 10-15 tekrar yapın. Ancak başınızı nazikçe hareket ettirmeye ve ani hareketlerden kaçınmaya özen gösterin. 

Bel Egzersizleri

  • Ayakta dik bir şekilde durun, bacaklarınızı omuz mesafesinde açın ve ellerinizi kalçanıza yerleştirin. Sırtınızı ağrı eşiğinde geriye ve ileriye doğru hareket ettirin. Her bir pozisyonda 2-3 saniye kalın ve bu hareketi 10 kez tekrarlayın. Bu sayede bel fıtıklarınız üzerindeki baskı azalacak ve esnekliğiniz artacaktır.
  • Yere yüz üstü uzanın ve dirseklerinizi zemine yerleştirin. Sırtınızı çukurlaştırarak geriye doğru itin. 30 saniye bu pozisyonda durduktan sonra başınızı zemine indirin ve sırtınızı rahatlatın. Bu hareketi günde 2 defa, 5-10 kez tekrarlayın. 
  • Kobra duruşu olarak bilinen bu egzersiz için yüz üstü bir şekilde yere uzanın ve ellerinizi zemine yerleştirerek üst vücudunuzu kaldırın. Sırtınızda gerginlik hissedinceye kadar 10 saniye boyunca pozisyonu koruyun. Ardından üst vücudunuzu zemine geri indirin ve bu hareketi 5-10 kez tekrarlayın. 

Bacak Egzersizleri 

  • Bir ayağınız düz bir biçimde yerde, diğer bacağınız ileriye uzanacak şekilde sandalyeye oturun. Sırtınızın dik pozisyonda olmasına dikkat edin. Üst bacaklarınızın arkasında bir gerginlik oluşana kadar öne doğru eğilin ve bu konumu 15-20 saniye boyunca koruyup bacak değiştirin ve aynı hareketi tekrarlayın.
  • Sırt üstü yere uzanın ve bir bacağınızı 90 derece bükülü pozisyona getirip  diğer bacağınızın ayağına bir havlu geçirin ve havlunun iki ucundan tutarak bacağınızı yukarı doğru (bükülü olan bacağınızın diz hizasına kadar) kaldırın. Bacak kaslarınızda bir gerginlik hissedeceksiniz. 15-30 saniye boyunca yukarıda tutun ve bacak değiştirin. 

Sırt Egzersizleri 

  • Sırt üstü yatın ve her iki bacağınızı (ellerinizle dizinizden çekerek) büküp göğsünüze doğru kaldırırken eş zamanlı olarak başınızı da yerden kaldırıp dizlerinize yaklaştırın. Ağrıyan sırtınızda rahatlık hissedeceksiniz. 
  • Dizleriniz bükülü, ayaklarınız zeminde olacak biçimde sırt üstü uzanın. İki elinizi de bir dizinizin arkasına yerleştirin ve göğsünüze doğru çekin. Ardından bacaklarınızı değiştirin ve birkaç set halinde tekrar edin.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!