Bölgesel antrenman programı, belirli bir kas veya kas grubunu hedef alan egzersiz programıdır. Bu programın amacı belirli bir bölgedeki kasların güçlenmesini ve gelişmesini sağlamaktır. Bu tür antrenman programları, bölgesel zayıflıklara yardımcı olur ve estetik görünümün artırılmasını destekler. Bölgesel antrenman programı, tam vücut antrenman programlarına ek olarak kullanılabildiği gibi kendi başına bir antrenman programı olarak da uygulanabilir.

Bölgesel antrenmanlarda yalnızca ihtiyaç duyduğunuzu düşündüğünüz birkaç kas grubuna odaklanırsınız. Her gün tüm vücut çalışmak yerine, tüm kas gruplarına farklı günlerde yoğunlaşarak daha odaklı egzersizler gerçekleştirirsiniz. Haftanın günlerini bacak günü, sırt günü, karın günü gibi bölerek bölgesel antrenman programını tamamlayabilirsiniz. Örneğin bir haftalık programınız şu şekilde olabilir:

  1. Gün: Göğüs, omuz, triseps 
  2. Gün: Sırt, biseps, ön kol
  3. Gün: Uyluk kası, kalça, hamstring, kalf kası 
  4. Gün: Göğüs, omuz, triseps
  5. Gün: Sırt, biseps, ön kol
  6. Gün: Uyluk kası, kalça, hamstring, kalf kası
  7. Gün: Dinlenme

Dinlenmeyi bir günden daha fazla olarak da belirleyebilirsiniz. Spor geçmişinize ve sağlık durumunuza bağlı olarak bunu ayarlayabilirsiniz. Her bir egzersizi 3-4 set ve 6-12 tekrar halinde yapabilirsiniz. Yukarıda belirlenen bölgeleri ağırlık kaldırarak, şınav çekerek, squat ya da plank yaparak çalıştırabilirsiniz. Egzersizlerin yoğunluğuna ve sürelerine kendiniz karar verebilirsiniz. Ancak tüm kas gruplarınızı dengeli bir biçimde çalıştırmalısınız. 

Bu program ile kas kütlesini artırma ve kalori yakma amaçlanır. Bununla birlikte ihtiyaç duyduğunuz bölgelere daha çok odaklanarak bölgesel zayıflamaya odaklanabilirsiniz. Vücudunuz çeşitli bölgelerini gün gün çalıştırmak yerine haftayı üst vücut ve alt vücut olarak da bölebilirsiniz. Böylece üst vücut çalıştığınızın ertesi günü o bölgelerinizi dinlenmeye bırakabilirsiniz. Örneğin bunun için şöyle bir program izleyebilirsiniz: 

  1. Gün: Üst vücut 
  2. Gün: Alt vücut
  3. Gün: Dinlenme 
  4. Gün: Üst vücut
  5. Gün: Alt vücut
  6. Gün: Dinlenme
  7. Gün: Dinlenme

Tam vücut egzersizleri, tek bir gün içinde tüm kaslarınızı çalıştırır ve daha yoğun bir egzersiz programı olmaya adaydır. Üst üste yapılan tam vücut egzersizleri, kaslarınızı çok fazla yorarak sorunlara yol açabilir. Eğer çok sportif bir bedene sahip değilseniz bölgesel antrenman programını benimsemeniz daha uygun olabilir. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!