Geçmeyen baş ağrıları, zamansız migren atakları yaşam kalitemizi oldukça olumsuz etkileyebiliyor. Peki, basit nefes egzersizleri ile rahatlayarak bu ağrıları sonlandırabileceğinizi biliyor muydunuz?  Tek ihtiyacınız olan sessiz, sakin ve dikkat dağıtıcı unsurların olmadığı bir ortam! 

Baş ağrısı için nefes egzersizleri birden fazla teknikle gerçekleştirilebilir. Önemli olan sizin için en uygun yöntemi bulup benimsemeniz! Özellikle stres kaynaklı migren ve baş ağrılarını hafifletmek için kullanabileceğiniz bu nefes teknikleri, birçok uzman tarafından önerilmektedir. Gelin birlikte bu nefes egzersizlerini detaylı bir şekilde inceleyelim. 

Ritmik Nefes Alma

Yavaşça nefes alın (5’e kadar sayın) ve ardından nefesinizi yavaşça (5’e kadar sayarak) verin. Bu tekniği 1 dakika boyunca tekrarlayın. Nefesinize odaklanarak vücudunuzun nasıl rahatladığını hissedin. Bunun farkına varmanız gevşemenize yardımcı olacak. 

Derin Nefes Alma

Karnınızın hemen altında bir noktaya odaklanın. Orayı hava ile doldurun ve ardından nefesinizi verin. Nefesi yavaş bir şekilde alıp vermeye dikkat edin. 

Nefes Görselleştirme

Sakin bir ortama geçin ve gözlerinizi kapatın. Derin ve yavaş bir nefesi görselleştirmeyi denemelisiniz. Havanın vücudunuza girdiğini, ciğerlerinize dolduğunu hayal etmeye çalışın. Ardından benzer bir şekilde nefesinizin dışarı çıktığını düşünün. Her nefes verişinizde biraz daha gerginlikten kurtulduğunuzu hayal etmelisiniz.

4-7-8 Nefes

Son derece rahatlatıcı olan 4-7-8 derin nefes egzersizi, uyumanızı kolaylaştırır, rahatlatır ve baş ağrılarınızdan kurtulmanızı sağlar.   Bu egzersizi yaparken dilinizi üst dişlerinizin arkasına getirin. Vızıltı sesi çıkararak nefes verin ve 4’e kadar sayıp burnunuzdan nefes alın. Sonra 7 saniye boyunca nefesinizi tutmalısınız. Nefesinizi tuttuğunuz an bu egzersizin en değerli anıdır. Ardından 8 saniye sayarak ağzınızdan yine vızıltı sesi çıkararak nefes verin. Böylece 4-7-8 döngüsünü tamamlamış olacaksınız! 

Zihinsel Gevşeme

Gözlerinizi kapatarak doğal bir şekilde derin nefesler alıp verin. Bunu yaparken zihniniz ve bedeniniz arasında bir bağlantı kurmaya çalışın. Vücudunuzda ağrıların olmadığı noktalara odaklanın. Kendinize olumlu cümleler söyleyerek olumsuz duyguları kendinizden uzaklaştırmaya çalışın.

Baş ağrısı için nefes egzersizleri hem stres kaynaklı baş ağrılarının hem de boyun ve omuzlardaki gerginliklerin giderilmesini sağlar. Bu rahatsızlıkları minimuma indirmek için migreninizi tetikleyen faktörlerin detaylı değerlendirilmesi gerekir. Bunun için hekime başvurmanız ve süreci hekim takibinde yönetmeniz önerilir. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!