Yaşlanmayı önlemek için yapmanız gereken tüyolara mutlaka bir dergide ya da bir internet sitesinde denk gelmişsinizdir. Ancak bazı kırışıklıkları ya da sarkmaları önlemek dışında iyi yaşlanmak için yapabileceğiniz çok daha fazla şey var. 

İyi bir şekilde yaşlanmak, 20’li yaşlarda görünmeye çalışmak ile ilgili değildir. Hayatınızın her dönemini en iyi şekilde yaşayacak bir fiziksel ve zihinsel sağlığa sahip olmakla ilgilidir. Yaşınızın ilerleyişinden mutlu olmak için neler yapabileceğinize gelin birlikte bakalım! 

İyi Bir Şekilde Yaşlanmanın Tüyoları 

Baştan aşağıya iyi bir şekilde yaşlanmanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarını sizlerle paylaşıyoruz.

1. Cildinize karşı nazik olun

Cildiniz vücudumuzun en önemli organıdır. Dikkatli davranırsanız vücudunuzu dış etkenlerden daha iyi koruyabilirsiniz. Kış ayları da dahil olmak üzere dışarı çıkarken mutlaka güneş kremi sürmelisiniz. Yaşlanma karşıtı cilt bakım rutininizi günlük olarak uygulamak ve bol bol su tüketmek de cildinizde yaşlanmaya bağlı oluşacak kırışıklıkları önlemeye yardımcı olacaktır. 

2. Düzenli olarak egzersiz yapın 

Düzenli olarak egzersiz yapmanız, kalp ve damar rahatsızlıkları başta olmak üzere kanser gibi hastalıkların da riskini önemli ölçüde azaltmanıza yardımcı olur. Egzersiz ayrıca stresi azaltarak zihin sağlığına iyi gelir. Üstelik cilt ve kemik sağlığını da iyileştirir. 

Haftada 2.5 ila 5 saat orta yoğunlukta egzersiz ya da haftada 1,5 ila 2,5 saat daha yoğun bir aerobik egzersiz yapmanız önerilir. Haftada iki veya daha fazla gün, tüm büyük kas gruplarını çalıştıracak orta yoğunlukta bir spor programı oluşturabilirsiniz. Yürüme, yüzme, dans ve bisiklet aerobik egzersiz örneklerinden bazılarıdır. 

3. Beslenmenize dikkat edin

Sağlıklı bir beslenme düzeni, iyi bir şekilde yaşlanmanın olmazsa olmazlarındandır. Bol bol taze meyve ve sebze, balık ve baklagiller gibi yağsız proteinler, tam tahıllı gıdalar, kalsiyum ve D vitamini bakımından zengin süt, yoğurt ve peynir tüketmeniz önem arz eder. 

Yemek yaparken katı yağlardan kaçınmanız ve sıvı yağ kullanmanız önerilir. İşlenmiş gıdalardan, rafine şekerlerden ve sağlıksız yağlardan uzak durmanız sağlıklı bir beslenme için gereklidir. Ayrıca tansiyonunuzu düşük tutmak için tuz alımınızı da minimum düzeyde tutmalısınız.

4. Mindfulnessa başvurun

Mindfulness, şimdiye odaklanarak anı kabul etmek ve yaşamakla ilgilidir. Mindfulness egzersizleri,  daha iyi yaşlanmanıza yardımcı olabilecek birçok faydaya sahiptir:

  • Odaklanmanıza yardımcı olur,
  • Daha iyi bir hafızaya sahip olursunuz,
  • Stresinizi azaltır,
  • Duygusal yönünüzü kuvvetlendirir,
  • Bağışıklığınızı artırır.

Mindfulness için meditasyon, yoga, Tai Chi yapabilirsiniz.  

5. Sigarayı ve alkolü bırakın. 

Sigara ve alkolün erken yaşlanmaya neden olduğu ve hastalık riskini artırdığı bilinmektedir. Sigarayı bırakmak kolay olmayabilir ancak bırakmanıza yardımcı olacak yöntemler vardır. Nasıl bırakacağınız konusunda bir uzmandan yardım isteyebilirsiniz. 

Yardım İçin Nereye Başvurulabilir? 

Yaşlanma kaçınılmaz olsa da bazı insanlar yaşlanmayla birlikte gelen değişikliklerle başa çıkmakta zorlanabilir. Sağlığınız için endişeleniyorsanız, yaşlanmayı kabullenmekte sorun yaşıyorsanız veya iyi yaşlanmadığınızı düşünüyorsanız yardım için bir uzmanla iletişime geçmeniz önemlidir. İlk olarak güvendiğiniz bir aile üyesi ya da yakın arkadaşınızla konuyu konuşabilirsiniz. Ayrıca bir doktor veya danışmandan profesyonel destek de alabilirsiniz.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!