Genç halinizden daha özgüvenli bile hissedebilirsiniz. Üstelik daha deneyimli bir birey olarak, bilgelik ve sabır kazanırsınız. Öte yandan saçınız beyazlayabilir ve yüzünüzde çizgiler ortaya çıkabilir. Ancak hem bedenen hem de zihnen sağlıklı yaşlanmak sizin elinizde. Bilimsel dayanağı olan sağlıklı yaşlanma yollarını öğrenmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz! 

Düzenli Sağlık Kontrolleri

Rutin sağlık kontrolleri yaptırmanız, hastalığınız ortaya çıktığında doktora başvurmaktan çok daha yararlı olabilir. Diş hekimi ve göz doktoru da dahil olmak üzere çeşitli değerlerinize baktırmak üzere doktorunuzu düzenli olarak ziyaret etmelisiniz. Sağlık kontrollerini alışkanlık geline getirmeniz, hastalıkların erken aşamada veya daha ortaya çıkmadan tespit edilmesine yardımcı olabilir. 

İhtiyacınız olan testler yaşınız, cinsiyetiniz, aile sağlık geçmişiniz, sigara içip içmediğiniz veya egzersiz yapıp yapmadığınız gibi faktörlere bağlıdır. Doktorunuz aşağıdakileri kontrol etmek isteyebilir:

  • Kolesterol seviyesi
  • Yüksek tansiyon
  • Rahim ağzı kanseri
  • Kolon kanseri
  • Meme kanseri
  • Prostat kanseri
  • Osteoporoz (Kemik erimesi) 

İşlenmemiş Gıdaların Tüketimi

Kısa süreli bir diyetten daha fazlasına ihtiyacınız olabilir. Meyveleri, sebzeleri, tam tahıllı gıdaları, kuruyemişleri ve az yağlı süt ürünlerini beslenmenize dengeli bir şekilde dahil etmelisiniz ve olabildiğince yağlı et, tereyağı, şeker, tuz ve işlenmiş gıdadan uzak durmalısınız. Böyle bir beslenme modeli benimsemeniz uzun ve sağlıklı bir ömür sürdürmenize yardımcı olurken sizi kalp rahatsızlıkları, kanser, Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklara karşı korur. 

Düzenli Yürüyüşler 

Günlük en az 30 dakikalık bir yürüyüşü alışkanlık haline getirmelisiniz. Eğer süre çok uzun gelirse, yürüyüşü aralıklı bir biçimde de gerçekleştirebilirsiniz. Düzenli olarak egzersiz yapmanız, daha fazla kan ve oksijen sağlayarak beyin hücrelerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Ayrıca aerobik egzersizlerin, Alzheimer hastalığının semptomlarını geciktirebileceği ve hatta iyileştirebileceği de biliniyor. Bunun dışında kilonuzu kontrol altında tutmak, kemik ve kasları güçlendirmek, rahat uyumanızı sağlamak ve tip 2 diyabet, kalp rahatsızlıkları, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların riskini düşürür. 

Sosyalleşme

Fiziksel olarak aktif olmamak gibi yalnızlık da sağlığınıza zarar verebilir. Eğer kendinizi yalnız hissediyorsanız, demans hastalığına ya da depresyona yakalanma ihtimaliniz daha fazladır. Toplumdan izole yaşadığını bildiren yaşlıların, banyo yapmak ya da merdiven çıkmak gibi günlük işlerde daha fazla sorun yaşadığı bilinmektedir. Bununla birlikte kalbe bağlı yüksek tansiyon, kötü huylu kolesterol gibi hastalıkların da yalnız kişilerde daha çok görüldüğü ortaya çıkmıştır. 

Uyku Düzeni

İnsomnia, yaşlı bireylerde çok sık görülür. Uykuya dalmakta ya da uykuyu sürdürmekte zorlanıyorsanız, bir uyku bozukluğuna sahip olabilirsiniz. Her gün aynı saatte uyuyup uyanmayı alışkanlık haline getirirseniz, uyku bozukluklarını önleyebilirsiniz. Ayrıca yatak odanızı karanlıkta tutmaya ve uyumadan önce ekrana çok fazla maruz kalmamaya özen göstermelisiniz. Akşam saatlerinde kafein ve alkolden kaçınmak, gün içinde 20 dakikadan fazla kestirmek de geceleri iyi bir uyku alamamanıza neden olabilir. Ayrıca ilaçlarınızdan birinin de sizi uyutup uyutmadığını doktorunuza sormanızda fayda vardır. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!