Günümüzün hızla değişen ve teknolojinin hemen her alanında bizi kuşatan çağında, insanlar doğanın kucaklayıcı sükunetine özlem duymaya başladı. Modern yaşamın getirdiği stres, yoğun iş temposu ve sürekli olarak teknolojiyle iç içe olma durumu, insanları doğanın iyileştirici gücüne yönlendiriyor. Japonya'da 1980'lerde doğmuş ve hızla yayılan "orman banyosu" kavramı günümüzde de son derece değer görüyor ve bu popüleriteyi hakediyor!

Orman Banyosu Nedir?

Orman banyosu, Japonca'da "shinrin-yoku" olarak adlandırılan ve "orman atmosferini içine çekme" anlamına gelen bir terimdir. İlk olarak Japonya'da ortaya çıkan bu kavram, fizyolojik ve psikolojik bir egzersiz olarak kabul edilir. Temel amacı, teknolojinin hızla geliştiği dönemde insanlara doğal bir "eko-panzehir" sunmak, ülkenin ormanlarını korumak ve yeniden bağlanma konusunda ilham vermekti.

Japonlar, bu ekoterapi yöntemini hızla benimsediler ve 1990'lı yıllarda araştırmacılar orman banyosunun fizyolojik faydalarını araştırmaya başladılar. Elde edilen bilimsel bulgular, doğada geçirilen zamanın insan sağlığı için ne kadar önemli olduğunu destekledi. Shinrin-yoku terimi Japonya'ya ait olmasına rağmen, bu uygulamanın temelinde yatan kavramın yeni olmadığı bilinmektedir. Birçok kültür, doğal dünyanın insan sağlığı için ne kadar önemli olduğunu uzun süredir kabul etmektedir.

Orman banyosu, sadece vahşi doğayı sevenler için değil, herkes için erişilebilir ve paha biçilemez bir zinde yaşam formülüdür. Bu uygulama, herhangi bir doğal ortamda 2-3 saatlik bir yürüyüş yapmak ve etrafınızla bilinçli bir şekilde bağlantı kurmak kadar basit ve ücretsiz! İşte

İstanbul'da Orman Banyosu Yapılabilecek Yerler

İstanbul’da orman banyosu yapmak için lokasyonlar:

Belgrad Ormanı: İstanbul'un Ciğerleri olarak bilinen Belgrad Ormanı, şehir merkezine yakın bir konumda bulunmasına rağmen geniş bir alanı kaplamaktadır. Burada ormanın içindeki yolları takip ederek, doğanın güzelliklerini keşfedebilir ve temiz hava alabilirsiniz. 

Atatürk Arboretumu: Yine Sarıyer ilçesinde Belgrad’ın yakınlarında bulunan Atatürk Arboretumu, farklı bitki türlerini görebileceğiniz geniş bir alanı kapsamaktadır. Burada binlerce farklı bitki türünü barındıran geniş botanik koleksiyonunu inceleyebilir, farklı kuş türlerini gözlemleyerek doğanın zenginliğini keşfedebilirsiniz.

Polonezköy Tabiat Parkı: İstanbul'un Anadolu Yakası' nda bulunan Polonezköy, doğal güzellikleri ve temiz havasıyla bilinir. Burada doğa yürüyüşleri yapabilir ve ormanın tadını çıkarabilirsiniz.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!