Menopoz vücudunuzun size artık hamile kalamayacağınızı söylemesinin bir yoludur ve sıklıkla 45-55 yaş arasında görülmeye başlar. 

Erken ve Prematür Menopoz Nedir?

Erken menopoz ve prematür menopoz kadınların beklenenden daha önce menopoza girmesidir.

Farkları Nelerdir?

Erken menopoz ile prematür menopoz arasındaki fark, menopozun ne zaman gerçekleştiğidir. 

Erken menopoz, menopozun 40-45 yaşında gerçekleşmesi iken,

Prematür menopoz, menopozun 40 yaşından önce gerçekleşmesidir.

30 yaşın başında menopoz olunur mu?

Prematüre menopoz 30’lu yaşların ortasında başlayabilir. Fakat 20’lerin sonu ya da 30’lu yaşların başında da nadiren görülebilmektedir.

Erken menopoz ne sıklıkla görülür?

Erken menopoz kadınların yaklaşık %5' inde görülürken, Prematür menopozun görülme sıklığı ise  yaklaşık %1 civarındadır. 

Erken ve prematüre menopoz neden olur?

Erken ve prematüre menopoz nedenleri arasında ameliyat geçirmiş veya kanser tedavisi görmüş olmak yer alabilir. Yumurtalıklarınıza zarar veren veya vücudunuzun östrojen üretmesini engelleyen herhangi bir şey (stres dahil) erken menopoza neden olabilir.  Bu nedenler arasında sigara içmek, cinsel yolla bulaşan hastalık geçmişine sahip olmak yer alır. Aynı zamanda erken yaşlarda regl olmuş iseniz (11 veya öncesi) de  menopoza erken girebilirsiniz.

Erken ve prematüre menopoz nasıl tedavi edilir?

Erken veya prematüre menopoz tedavisi, hastalığın nedenine bağlı olarak değişebilir. Özgeçmişinizde meme kanseri öyküsü olması veya meme kanseri gelişmesi yüksek riski taşımanız gibi  mani olacak bir durum yoksa hormon replasman tedavisi (HRT) önerilebilir.

HRT vücudunuzda kaybolan hormonların bir kısmını yerine koyar. Bu, menopozun semptomlarını ve yan etkilerini azaltmaya yardımcı olur ve prematür veya erken menopozun neden olduğu sağlık problemlerini azaltır. 

Hormon tedavisinin artılarını ve eksilerini doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Erken menopozun bir sonucu olarak kısırlığınız varsa, ebeveyn olma hedefinize ulaşmanıza yardımcı olabilecek bir doğurganlık uzmanıyla seçeneklerinizi görüşün.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!