İçindekiler
Dünya genelinde sigara tüketimi son yıllarda azalma eğilimi gösterse de 75 yıl öncesine göre 3 kat, 50 yıl öncesine göre ise 1.5 kat arttı. Bugünkü yıllık tüketim 5,2 trilyon adet seviyesinde. Tütün ve tütün ürünlerinin çok yaygın bir biçimde kullanıldığını belirten Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) durumu ‘tütün salgını’ olarak adlandırıyor.
Sigaranın yılda 8 milyondan fazla insanın can kaybına neden olduğu ve can kayıplarının 1,3 milyonunun pasif içicilikten kaynaklandığı açıklandı. Ayrıca yayınlanan başka bir raporda DSÖ, tütünün üretim ve tüketiminin yıllık 80 milyon ton karbon salımına neden olduğunu belirtiyor.
Tütün üretimi için yıllık 22 milyar ton su kullanılıyor ve dünya genelinde her yıl orman alanlarının yüzde 5'i tütün üretimi için yok ediliyor. Böylece sigara içenler kadar olmasa da sigara kullanmayanlar da sigaranın kötü sonuçlarından doğrudan veya dolaylı olarak etkileniyor.
Diğer Tütün Ürünleri de Masum Değil
Sigara içmek dünya çapında en yaygın tütün kullanım şeklidir. Diğer tütün ürünleri arasında nargile tütünü, purolar, sigarillolar, ısıtılmış tütün, sarma tütünü, pipo tütünü, bidis, kretek ve dumansız tütün ürünleri yer alır.
Nargileler veya elektronik sigaralar, tütünün ısıtılması veya tütün içeren bir cihazın etkinleştirilmesi üzerine nikotin ve toksik kimyasallar içeren aerosoller üreten tütün ürünleridir. Ciddi seviyede bağımlılık yaratan nikotin maddesini, tütün dışı katkı maddelerini içerirler ve sıklıkla aromalandırılırlar. Riskin azaltılması iddialarına rağmen bu ürünlerin geleneksel tütün ürünlerinden daha az zararlı olduğunu gösteren hiçbir kanıt yoktur.
Tütün dumanında bulunan birçok toksik madde, bu ürünlerin aerosolünde önemli ölçüde daha düşük seviyelerde bulunur. Ancak bazen tütün dumanında olduğundan daha yüksek seviyelerde bulunan glisidol, piridin, dimetil trisülfid, asetoin ve metilglioksal gibi diğer toksik maddeleri içerir. Ayrıca nargile ve elektronik sigara aerosollerinde bulunan bazı toksik maddeler geleneksel sigara dumanında bulunmaz ve bu ürünlerin miktarları oldukça değişkendir. Bu ürünlerde bulunan bazı toksik maddeler kanserojendir.
Sigara Birçok Hastalığın Kapısını Aralıyor
Sigara kullanımının kanser ve kalp rahatsızlıklarına yakalanma ihtimalini arttırdığı, ayrıca ağız sağlığı için de olumsuz etkisi olduğu artık bir gerçek.
Sigaranın Neden Olduğu Kanserler
Sigara ile ilişkili kanserler arasında şunlar bulunur:
- Akciğer kanseri,
- Gırtlak kanseri,
- Mesane kanseri,
- Yemek borusu kanseri
- Rahim kanseri.
Sigaranın Yol Açtığı Diğer Hastalıklar
Kanserin yanında özellikle astım ve Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH), kullananların yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren sigara ile ilişkili akciğer hastalıklarıdır. Bunun yanı sıra yapılan araştırmalarda sigaranın özellikle menopoz sonrası kadınlarda kemik kütlesini azalttığı, nikotin aracılığı ile damar duvar düz kaslarını kasarak özellikle ekstremitelerin kanlanmasını bozduğu biliniyor. Sigara; felç ve inme ile de yakından ilişkilidir. Özellikle hücre yenilenmesini bozarak, ameliyat sonrası yara yeri iyileşmesini de geciktirir.
Danışmanlık ve İlaç Tedavisi Sigara Bırakma Şansını Artırıyor
74 ülkede yaşayan dünya nüfusunun dörtte birinden fazlası, kapsamlı ulusal sigara yasağı yasalarıyla korunuyor. Danışmanlık ve ilaç tedavisi, bir tütün kullanıcısının başarılı bir şekilde sigarayı bırakma şansını iki kattan fazla artırabilir.
Dünyadaki uygulamalarla uyumlu olarak Türkiye’de; Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı gibi telefon aracılığı ile danışmanlık, sigara bırakma poliklinikleri başta olmak üzere kliniklerde sunulan danışmanlık ve tıbbi destek programları bulunuyor. Özellikle ilk başvuru adımı olarak Aile Sağlığı Merkezleri ve Sigara Bırakma Klinikleri başta olmak üzere sağlık hizmetleri bu mücadelede önemli rol oynamaktadır. Kendinizi ve sevdiklerinizi tütün ve tütün ürünlerinin zararlı etkilerinden korumak için çaba gösterin, yüksek bağımlılık etkisi olan bir düşmanla savaştığınızı unutmayın ve destek almaktan çekinmeyin.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!