Çinko, vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşması, yaşamsal faaliyetlerini sürdürmesi için son derece önemli bir mineraldir. Vücudun birçok temel işlevini destekleyen bir kofaktör görevini üstlenir. Aynı zamanda, kalp rahatsızlıkları, kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olacak hücre hasarlarını önlemeye de yardımcı olduğu bilinmektedir. İşte tam da bu yüzden diyetinizde yeterince çinko almak çok ama çok önemli! Hadi gelin çinkonun 4 müthiş faydasını ve hangi gıdalardan daha çok çinko alabileceğimizi konuşalım!

Çinkonun vücuda faydaları nelerdir? 

Çinko hakkında öğrenilecek çok şey var! En önemli faydaları ise şunlardır:

Hücre Bölünmesi 

Vücudun önemli değişikliklere uğradığı hamilelik, çocukluk, ergenlik gibi dönemlerde; hücre bölünmesine olan katkısıyla çinko ön plana çıkar.

Sağlıklı Bağışıklık Fonksiyonu 

Vücutta yeterli miktarda çinko yoksa, lenfosit gibi bağışıklık sistemi hücreleri iyi çalışmaz. Mikroplarla savaşan bağışıklık sistemi hücrelerinin yapımına yardımcı olması, çinkonun en önemli görevlerinden biridir. 

Yaraların İyileşmesini Destekler

Çinko, iltihabın azaltılmasına ve yaralı bölgelerde yeni hücre oluşumuna yardımcı olur. Örneğin çinko oksit pomatlar, bebeklerin pişik tedavisi için kullanılır. 

Görme bozukluğunu iyileştirir

Gözümüzdeki retina tabakasında yüksek miktarda çinko bulunur. Yeterli çinko alımı, retinadaki hücre hasarına karşı korur.

Günlük Ne Kadar Çinko Alımına İhtiyaç Duyarız?

Günlük kaç miligram çinko ihtiyacınız olduğu; yaşa, cinsiyete, hamile veya emziriyor olmanıza göre değişiklik gösterir. 18 yaş ve üzeri kişiler için günlük tavsiye edilen miktarlar şu şekildedir:

Kadınlar: Hamile veya emziren değilse 8 mg
Erkekler: 11 mg
Hamileler: 11 mg
Emzirenler: 12 mg

Gıda ve takviyeler dahil bir yetişkin, günde 40 mg’ın üzerinde çinko almamalıdır. Çok fazla çinko alımı; mide bulantısı, baş ağrısı ve iştah kaybına neden olabilir. 

Çinko İçeren Besinler Nelerdir?

İşte çinko içeriği yüksek en iyi 7 besin!

  • İstiridye, yengeç, ıstakoz gibi kabuklu deniz ürünleri 
  • Sığır Eti
  • Baklagiller 
  • Kaju fıstığı, fındık, badem ve diğer kuru yemişler 
  • Yulaf
  • Kabak çekirdeği,tohumlar
  • Yumurta çinkonun zengin kaynaklarıdır.

Çinko Eksikliği Belirtileri 

Vücut, çinko depolamaz. Bu nedenle günlük gereksinimlerini karşılamak gerekir. Çinko eksikliğinde iştah kaybı, bağışıklıkta zayıflık, halsizlik/yorgunluk, saç dökülmesi, yara iyileşmesinde gecikme, ishal, tat ve koku alma duyusunda azalma gibi belirtiler görülebilir. 

Bununla birlikte aşırı alkol kullananlar, hamileler, emziren anneler, vejetaryen ve veganlar, ülseratif kolit hastalığı olanlar; çinko eksikliği açısından daha çok risk taşırlar.

Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Çinko eksikliği, çoğu zaman acil bir durum değildir. Ancak hamileyseniz veya emziriyorsanız ve çinko eksikliğinden şüpheleniyorsanız hemen doktorunuz ile görüşmenizde fayda var! Çinko, bağırsaklarınızın enfeksiyonla savaşmasına yardımcıdır, onsuz enfeksiyonunuz daha ciddi seviyelerde artış gösterebilir. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!