Dünya Sağlık Örgütü 1948 senesinde sağlık tanımını şu şekilde yapmıştır:

“Yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması durumu değil, fiziksel, sosyal ve ruhsal refah durumu. Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi bağlamında sağlık, soyut bir durumdan çok fonksiyonel terimlerle anlatılabilen bir sonuca ulaşma aracı olarak, insanların bireysel, sosyal ve ekonomik olarak verimli bir yaşam sürmesine izin veren bir kaynak olarak düşünülmektedir. Sağlık, günlük yaşam için bir kaynaktır, hayatın amacı değildir. Sosyal ve kişisel kaynakları ve fiziksel kapasiteyi öne çıkaran pozitif bir kavramdır.”

Ottowa Sözleşmesi sağlığı, insan haklarından biri olarak ele almaktadır. Bu bağlamda bireyin bütün ihtiyaçlarına odaklanmak; fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal yaşantılarını bir bütün olarak tanımak amacıyla bütünsel bir sağlık anlayışı geliştirilmiştir. Bütünsel sağlık olarak Türkçeye çevrilen holistic health de yalnızca hastalıkların çeşitli semptomlarına odaklanmayıp kişileri bütünsellikle tedavi etmeyi ifade eder. 

Bütünsel sağlık kavramı, parçaların birbiriyle bağlantılı olduğu ve ayrı ayrı değerlendirilmemesi gerektiği anlamına gelen holistic kelimesinden gelmektedir ve bu kelime “tam, bütün” anlamına sahip Yunanca “holo” kelimesinden türetilmiştir. Buna göre fiziksel sağlığımızın yanı sıra zihinsel sağlığa dair unsurlar da değerlendirmeye katılmalı ve sürdürülebilir sağlıklı bir yaşam hedeflenmelidir. Bütünsel Sağlık yaklaşımı beslenme, fiziksel aktivite, meditasyon, terapi, alternatif tıp uygulamaları gibi farklı alanlarda kişileri bir bütün olarak desteklemeyi amaçlamaktadır. 

Sağlıklı beslenme, bütünsel sağlığın önemli bir parçasıdır. Dengeli ve çeşitli bir beslenme programını takip etmenin önemi bütünsel sağlıkta özellikle vurgulanır. Organik, tam tahıl, sebze, meyve ve sağlıklı yağlar gibi gıdaların tüketimi önerilir. Bununla birlikte rafine şekerden, gazlı içeceklerden, hazır gıdalardan, sigara tüketiminden uzak durmanız tavsiye edilir. 

Beslenme dışında fiziksel aktivite de bütünsel sağlık yaklaşımının önemli bir parçasıdır. Kardiyo, ağırlık çalışmaları, yoga, pilates ve hatta nefes egzersizleri fiziksel ve zihinsel sağlığın korunmasına yardımcı olur. Stres yönetimi için başvurulan bir diğer yöntem de mindfullnes egzersizleridir. Düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı bir diyeti benimsemek sağlığınızı korumanıza yardımcı olarak olası risklere karşı beden ve zihninizi korumayı amaçlamaktadır. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!