Bulmacalar beyninizi çalıştırır. Bulmacalar, bilmeceler, kelime aramaları ve mantık problemlerinin tümü beyninizin farklı kısımlarını harekete geçirerek eleştirel ve analitik düşünme becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olur.

Bunama Üzerinde Bulmacaların İşlevleri

Araştırmalar, bulmaca çözmenin bunama başlangıcını iki buçuk sene azalttığını ortaya koymaktadır. Bu da bulmaca çözmenin beyinde uyarıcı faaliyetlerin işlevini arttırarak bunama semptomlarını geciktirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Buna ek olarak unutulmamalıdır ki tek başına bulmaca çözmek bunamayı önleyebilecek bir etkiye sahip değildir. Beyin bulmacaları egzersizler, sağlıklı beslenme ve uzman bir destek ile kapsamlı bir bunama önlemi programının önemli bir parçasını oluşturabilir. 

Alzheimer Konusunda Bulmacaların Önemi

Alzeimer hastalığının başlangıcını geciktirecek veya ilerlemesini yavaşlatacak birçok alternatif vardır. Dengeli beslenmek ve egzersiz yapmak bu noktada önemli bir yere sahiptir. Buna ek olarak beyin işlevlerini daha iyi çalıştıracak bulmacalar, puzzle’lar ve bu doğrultudaki oyunlar oldukça etkilidir. 
Öte yandan Alzheimer teşhisi konulan insanların bu aktiviteleri yaşamlarına yaymaları çok önemlidir. Gelelim, bulmacaların alzheimer ve bunama üzerindeki önemli etkilerine… Bulmacalar:

  • Beyin için güçlü egzersizlerdir.
  • Bilişsel gerilemeyi azaltır.
  • Görsel algı becerilerini geliştirir.
  • Sessiz meditasyonu teşvik eder.
  • Genel sağlığı iyileştirir ve destekler.
  • Sosyal etkileşimleri artırır.
  • Başarma duygusunu motive eder.

Bir bulmaca üzerinde çalışmak ve yoğunlaşmak beyin hücreleri arasındaki bağlantıları güçlendirir, zihinsel hızı artırır ve kısa süreli belleği geliştirir. Bunun yanı sıra bulmaca ve puzzle’ların ruh halini, hafızayı ve konsantrasyonu düzenleyen bir kimyasal olan dopamin üretimini arttırdığı da bilinmektedir. Bulmaca ile kaydedilen her başarı ile dopamin salınır. Bu ve benzeri oyunlar dopamin salgılamayı sağlamasının yanı sıra stresi de azaltmaktadır. Bir yapboz yaparak, meditasyona benzer faydalar elde edilebilir. Günlük hayatın stresi ortadan kalkar ve yerini kan basıncını ve kalp atış hızını düşüren bir huzur ve sükunet duygusu alır.

Bununla birlikte görsel hafızayı güçlendiren bulmacalar ve puzzle’lar, düzenli olarak yapılırsa, görsel ve mekansal akıl yürütme becerilerini de geliştirmektedir. 

Uyumadan önce televizyon, cep telefonu veya herhangi bir teknolojik alet ile vakit geçirmekten ziyade bulmaca çözmek rahatlamayı ve daha rahat uykuya geçmeyi destekler.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!