Bağ dokunun ana bileşenlerinden olan kolajen ayrıca hayvanların bağ dokularında da bulunur.

Bu nedenle tavuk derisi, domuz derisi, sığır eti ve balık gibi gıdalar kolajen kaynaklarıdır. 

Marine kolajen olarak da bilinen balık kolajeni, balık derisi başta olmak üzere balığın pullarından ve kemiklerinden elde edilen kolajen proteinidir. 

Neden Balık Kolajen Kullanılmalıdır? 

Araştırmalar, yaşlanma ve diğer faktörlere bağlı doğal olarak kolajen yapımının azaldığını ve var olan kolajenin de yapısal bütünlüğünde oluşan bozulmalara bağlı vücudumuzda kolajenin azaldığını gösteriyor. Bu nedenle vücudumuzun ihtiyaç duyduğu kolajeni gerekli durumlarda dışarıdan alacağımız ek takviyeler ile karşılamak durumunda kalıyoruz.

Diğer kolajen kaynakları gibi balık kolajeni de kırışıklıklar, eklem sorunları ve halsizlik gibi bazı durumlarda semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Yaşlanma karşıtı faydaları da olan balık kolajeni, diğer kolajen formlarını kullanmakta sorun yaşayan kişiler için iyi bir alternatif olabilir.

Bazı kişiler balık kolajenini daha sürdürülebilir bir seçenek olarak görmektedir. Balıkçılık endüstrisi, deniz kolajeninin elde edildiği balık derileri de dahil olmak üzere yakaladıkları balıklardan genellikle çok miktarda kullanılmayan hammadde elde ediyor. Böylece balık kolajeni, kozmetik firmalarına daha ekonomik ve çevre dostu bir seçenek sunuyor. Şirketler balık derilerini boşa harcamak yerine fazla malzemeleri kullanarak cilt bakım ürünleri üretebiliyor. 

Dini kaygılar sebebiyle bazı kişiler, domuz ya da sığırdan elde edilen kolajeni kullanmayı tercih etmeyebilir. Bu nedenle balık kolajeni bu kişiler için de güzel bir seçenektir. 

Balık Kolajenin Yan Etkisi Var Mı? 

Kolajen takviyelerinin yan etkilerinin az olduğu bilinir ve genellikle vücut tarafından iyi tolere edilir. Bununla birlikte bazı takviyeler balık, kabuklu deniz ürünleri ve yumurta gibi, duyarlı bireylerde alerjiye neden olabilecek içeriklere sahip olabilir. Bu gıdalara alerjisi olan kişiler, içeriklerinde bu maddeler bulunan kolajen takviyelerinden kaçınmalıdır. 

Markaya bağlı olarak farklılık göstermekle birlikte iki kaşık balık kolajeni ortalama 11 gram protein içerir. Herhangi bir böbrek rahatsızlığınız var ise kullanmadan önce mutlaka hekiminize danışınız. Şiddetli böbrek hastalığınız varsa ve doktorunuz protein sınırlaması önerdiyse, sizin için tüketilen protein miktarı önem arz ettiğinden hekim önerileri dışında kullanmamanız önerilir.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!